ΕΛΙΠΥΚΑ: Ειδικό Webinar με θέμα «Δασικές πυρκαγιές και ανθεκτικότητα κατασκευών»
Ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον διαδικτυακό σεμινάριο για την πυροπροστασία των κατασκευών σε περιπτώσεις δασικής πυρκαγιάς διοργάνωσε το ΕΛΙΠΥΚΑ.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ) σε συνεργασία με την Συνομοσπονδία Ενώσεων για την Πυροπροστασία – Ευρώπης / Confederation of Fire Protection Associations – Europe (CFPA–E) διοργάνωσε πρόσφατα webinar με τίτλο: «Δασικές πυρκαγιές και ανθεκτικότητα κατασκευών – Forest fires and building resilience».
Ο Γιώργος Μυλωνάκης, κάνοντας την εισαγωγή αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης, ως απάντηση στο ερώτημα αν μπορούμε να κάνουμε κάτι στις περιοχές μίξης δασών και οικισμών, ώστε τα κτίρια να καταστούν ανθεκτικότερα στη φωτιά. Ειδικότερα υπογράμμισε τι ακριβώς κάνει το ΕΛΙΠΥΚΑ με τις 7 Επιτροπές Δράσεων, στην κατεύθυνση της προσέγγισης αυτής.
Η Δρ Σοφία Κάρμα, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ευθυμίου Μπακογιάννη, έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την επικαιροποίηση και βελτίωση του Κανονισμού Πυροπροστασίας.
Ο Tommy Ardvisson, έδωσε μια γενική εικόνα της αποστολής της CFPA-E, των Επιτροπών Φυσικών Καταστροφών, Κατευθυντήριων Οδηγιών, Εκπαίδευσης, Μάρκετινγκ / Πληροφοριών και Ασφάλειας όπως επίσης πληροφορίες για τους CFPA Ambassadors.
Ο Miguel Vidueira, παρουσίασε την κατευθυντήρια Οδηγία 61 της CFPA για τις Δασικές Φωτιές, στην οποίαν δίνονται πληροφορίες για:
- Το πώς αναπτύσσεται μια πυρκαγιά
- Τεχνικές πρόληψης δασικών πυρκαγιών
- Τη Δασοπυρόσβεση
- Για τη ζωή στις περιοχές μίξης δασών – οικισμών, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων στο δάσος και οδηγίες για τις ελάχιστες αποστάσεις των κατασκευών από αυτό, τις αποστάσεις μεταξύ καμινάδων και δέντρων κ.λπ.
Ο Δρ Guido Zaccarelli, υπογράμμισε τη δραματική αύξηση των δασικών πυρκαγιών στην Ιταλία, από το 2017 και μετά και αναφέρθηκε στις αιτίες που τις προκαλούν, με εμπεριστατωμένη στατιστική ανάλυση και πλούσιο αποδεικτικό υλικό.
Στη συνέχεια παρουσίασε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δράσεων, οι οποίες συνίστανται:
- Στη μελέτη και ανάλυση με σκοπό την πρόληψη
- Στην ανάπτυξη διευρωπαϊκών συνεργειών
- Στην οργάνωση για βέλτιστη χρήση των υπαρχουσών υποδομών, την ανάπτυξη τεχνολογιών ανίχνευσης και καταστολής των πυρκαγιών
- Στην καταστολή με αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα σχετιζόμενα με τους εμπρησμούς
Ο Δρ Mingyi Wang, Υπεύθυνος της Επιτροπής Φυσικών Καταστροφών, ανέπτυξε το στρατηγικό προσανατολισμό της που είναι η «Εφαρμογή λύσεων προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας σε σχέση με τη διαχείριση των κινδύνων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα», σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό).
Τέλος ο Δρ Γιάννης Κοντούλης, ξεκινώντας με το ερώτημα πώς μπορούμε να σώσουμε ζωές και περιουσίες σε περιοχές μίξης δασών-οικισμών, αναφέρθηκε σε απόψεις ειδικών, οι οποίες συνοψίζονται:
- στη διασφάλιση προσβάσεων στις εν λόγω περιοχές
- στη χρήση άκαυστων υλικών Α1 και Α2 στα κοντινά κτίρια
- στην αξιολόγηση των περιοχών αυτών από τον κίνδυνο φωτιάς, δημιουργώντας χάρτες κινδύνου φωτιάς
Οι χάρτες κινδύνου φωτιάς, σε συνδυασμό με τους χάρτες σεισμικής επικινδυνότητας και τις κλιματικές ζώνες για την εξοικονόμηση ενέργειας (ΚΕΝΑΚ), θα μπορούσαν αποτελέσουν αυτό που αποκάλεσε ο ίδιος, «Τρίγωνο Ανθεκτικότητας – Resilience Triangle».