«Έμπρακτη στήριξη στη βιομηχανία αλουμινίου» από τον Υπουργό Ανάπτυξης!
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος παρέστη στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και ενημερώθηκε για τα "καυτά" προβλήματα του κλάδου.

Στη στρατηγική σημασία του αλουμινίου για την ελληνική οικονομία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κλάδου στην εθνική προσπάθεια για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρουσία του στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου. Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
«Το ελληνικό αλουμίνιο είναι ένα πραγματικό success story για την Ελλάδα. Ένας κλάδoς που πριν δεκαετίες ξεκίνησε από μια στρατηγική επένδυση της Πολιτείας και σήμερα περιλαμβάνει 3.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν άμεσα ή έμμεσα 30.000 εργαζόμενους, καλύπτοντας όλη τη διαδικασία από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι τα διεθνώς πιστοποιημένα τελικά προϊόντα. Ένας κλάδος εξωστρεφής, δυναμικός, που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε περισσότερες από 50 χώρες και αποτελεί ένα υπόδειγμα δημιουργικής επιχειρηματικότητας».
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε:
«Ως Υπουργείο Ανάπτυξης και ως Κυβέρνηση στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον κλάδο, στηρίζοντας την καινοτομία, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την προστασία από αθέμιτες πρακτικές διεθνώς. Προωθούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά ένα εθνικό στοίχημα που αφορά τη συνολική αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας. Η ενίσχυση της βιομηχανίας αποτελεί για μας όρο ασφάλειας, ανάπτυξης και ισχυρής παρουσίας της χώρας στο διεθνές οικονομικό πεδίο».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες του νέου αναπτυξιακού νόμου:
«Μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου ενισχύουμε ουσιαστικά τη μεταποίηση και τις μεγάλες επενδύσεις, με δύο ξεχωριστά καθεστώτα, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα. Παράλληλα, προχωράμε σε ουσιαστική μεταρρύθμιση της εθνικής πολιτικής ποιότητας, ενισχύοντας το σύστημα διαπίστευσης και πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που αποτελεί εγγύηση ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας της ελληνικής βιομηχανίας».
Τέλος, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε τη σημασία της στήριξης της νέας γενιάς επαγγελματιών:
«Επενδύουμε ενεργά στη βιομηχανική κουλτούρα και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχει η νέα γενιά ευκαιρίες και κίνητρα να παραμείνει, να εργαστεί και να προοδεύσει στη χώρα μας. Θέλουμε η Ελλάδα της επόμενης μέρας να είναι μια Ελλάδα που παράγει, καινοτομεί και προχωρά μπροστά».
Ο υπουργός αφιέρωσε στο τέλος αρκετό χρόνο σε μία ελεύθερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με στελέχη της Ε.Ε.Α. από τα οποία ενημερώθηκε για τα τρέχοντα αλλά και τα μελλοντικά προβλήματα που πιθανόν να συναντήσει στο μέλλον ο κλάδος. Αυτά, αφορούν μεταξύ άλλων, θέματα της ενέργειας, της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, της εκπαίδευσης του κλάδου και επενδυτικά θέματα των αναπτυξιακών νόμων που δημιουργούν συγκεκριμένα προβλήματα στη βιομηχανία αλουμινίου. Ο υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας από εκπροσώπους του κλάδου και του αρμόδιου υπουργείου, ώστε αυτά να καταγραφούν και να αντιμετωπισθούν σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία.
Οι θέσεις του κλάδου όπως τις ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Μεντζελόπουλος
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου κ. Γιώργος Μεντζελόπουλος ανέπτυξε προς τον υπουργό Ανάπτυξης τις θέσεις του κλάδου και τα “καυτά” προβλήματα που τον απασχολούν σήμερα. Μεταξύ των άλλων τόνισε:
Σας καλωσορίζω σήμερα εκ μέρους του κλάδου του Αλουμινίου, του τρίτου ποιο εξαγωγικού κλάδου της χώρας, με αξία εξαγωγών για την προηγούμενη χρονιά 2,7 δις € και του τρίτου με το καλύτερο εμπορικό Ισοζύγιο, που έφθασα τα 900 εκατ € την ίδια περίοδο. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά του ότι η αξία των εξαγωγών της χώρας μειώθηκε καυτά 2% σε σχέση με το 2023, οι εξαγωγές του κλάδου μας αυξήθηκαν κατά 4,8%, αντιπροσωπεύοντας ταυτόχρονα το 5,3% του συνόλου των Ελληνικών εξαγωγών.
Η χώρα μας έχει έναν πλήρως καθετοποιημένο κλάδο και αυτός είναι ο δικός μας, ο κλάδος του Αλουμινίου. Από την πρώτη ύλη, των βωξίτη μέχρι πληθώρα τελικών προϊόντων πολύ υψηλής προστιθέμενής αξίας, παράγονται από τις επιχειρήσεις μας, δίνοντας λύσεις σε πάρα πολλές εφαρμογές στην βιομηχανία συσκευασίας, στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις μεταφορές, την οικοδομή κ.α. εξάγοντας Ελλάδα.
Το αλουμίνιο, ανακυκλώνεται σε ποσοστό 99% απαιτώντας μόνο το 5% της ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για την πρωτογενή του παραγωγή. Οι επιχειρήσεις μας, ανακυκλώνουν το σύνολο του παραγόμενου σκαπ αλουμινίου, εισάγοντας επιπλέον ποσότητες από το εξωτερικό. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, το σκραπ του αλουμινίου, να συμπεριληφθεί στα Στρατηγικά Αποθέματα της Ευρώπης, να απαγορευτεί η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες και να θωρακισθεί ακόμα καλύτερα η Ευρωπαϊκή παραγωγή.
Για να έχουμε όλοι μια ακόμα καλύτερη αίσθηση της κατανομής των πωλήσεων μας, το 80% αυτών, εξάγεται σε όλο σχεδόν τον κόσμο
Είμαστε ανάμεσα στους επιχειρηματίες που συνέβαλαν στην επίτευξη αυτών των μεγεθών και αγωνίζονται καθημερινά με κάθε τρόπο να αναπτύξουν περαιτέρω τις εταιρείες τους, να δημιουργήσουν πρωτοποριακά προϊόντα για τη διεθνή αγορά και να τα παράξουν, με αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και υψηλό κόστος, ανταγωνιζόμενοι πολύ μεγάλες διεθνείς εταιρείες και κράτη που με διαφόρους τρόπους και λόγο των επικρατουσών συνθηκών σε κάθε ένα ξεχωριστά, μπορούν ή έχουν τη δυνατότητα να στηρίζουν με πολλούς τρόπους τις εξαγωγές τους.
Έχουμε κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια και έχετε κάνει ως Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά αρκετά για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς των επιχειρήσεων, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα και άμεσα. Δεν είμαστε μόνοι μας και οι συνθήκες ανταγωνισμού, αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά την αλλαγή ηγεσίας στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Η χώρα έχει εξέλθει από μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ιστορίας της. Γνωρίζουμε και στηρίζουμε τις πολιτικές που δεν θα μας επιτρέψουν να βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο. Ταυτόχρονα όμως, είμαστε στην άκρη της Ευρώπης, με σημαντικές αδυναμίες που πρέπει να ξεπεράσουμε για να διαθέσουμε τα προϊόντα μας στις ανταγωνιστικές αγορές της Βόρειας Ευρώπης και όχι μόνο.
Το υψηλό κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζουμε είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες μείωσης της ανταγωνιστικότητας μας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για περαιτέρω αναμονή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργεί σταδιακά ένα ποιο ελεύθερο περιβάλλον, μέσω του Energy release 2, και χώρες όπως η γειτονική Ιταλία, με σύγχρονα μέσα και αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, προχωρούν ήδη.
Προτείνουμε να διατίθεται μέσω διαγωνισμών στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας μείγμα από ποσότητες ενέργειας ΦΒ, αιολικών αλλά και Υ/Η, ήτοι φορτίο σταθερό όλο το 24ωρο, όπως το σχήμα που ήδη εφαρμόζεται στην Ιταλία. Εκεί, διατίθενται για 3 έτη ποσότητες που καλύπτουν το 25% της κατανάλωσης σε πολύ ανταγωνιστική τιμή με υποχρέωση αντίστοιχων επενδύσεων σε νέες ΑΠΕ σε δύο έτη, διπλάσιας δυναμικότητας ως προς την ισχύ που πήραν με την υποχρέωση να επιστρέψουν τις ίδιες ποσότητες στην ίδια τιμή στα επόμενα 20 έτη. Υπάρχουν σίγουρα και άλλες προτάσεις. Πρέπει όμως να δοθεί μια ουσιαστική λύση για να μην βγαίνουμε εκτός αγορών, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις.
Για να είμαστε ανταγωνιστικοί και να πρωτοπορούμε, επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, σε νέο παραγωγικό εξοπλισμό που μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε τα προϊόντα μας με καλύτερες προδιαγραφές, υψηλότερες απαιτήσεις και συνεχώς βελτιούμενες συνθήκες Υγιεινής, Ασφάλειας και Προστασίας του περιβάλλοντος. Χρειαζόμαστε λοιπόν τα εργαλεία να μπορούμε να επενδύουμε συνεχώς και να έχουμε άμεσα οφέλη. Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος είναι προς την κατεύθυνση αυτή και συμβάλει στο έργο μας.
Ζητούμε όμως, εδώ και αρκετά χρόνια, την επαναφορά του μέτρου των επιταχυνόμενων αποσβέσεων. Το μέτρο για επιταχυνόμενες αποσβέσεις ίσχυε στην Ελλάδα από το 2003 και με τις τότε ισχύουσες διατάξεις μπορούσαν οι επιχειρήσεις να επιλέγουν να αποσβένεται πλήρως ο μηχανολογικός εξοπλισμός τους σε 4,5 6, 7 ή και 10 χρόνια. Καταργήθηκε αρχές του 2013, ως μνημονιακή υποχρέωση. Όλοι οι Υπουργοί και Πρωθυπουργός, έχουν επαλειμμένα αναγνωρίσει τη σημασία και το δίκαιο του αιτήματος. Έχουμε επανειλημμένα λάβει διαβεβαίωσης υλοποίησης, Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα
Εποπτεία/Έλεγχος αγοράς και πάταξη αθέμιτου ανταγωνισμού: Ο κλάδος αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από την εισαγωγή και διακίνηση προϊόντων αλουμινίου (ημιέτοιμα αλλά και τελικά κουφώματα) από όμορες χώρες τα οποία είτε είναι παράνομες αντιγραφές Ελληνικών συστημάτων αλουμινίου ή/και χωρίς την σήμανση CE ή/και χωρίς τα προβλεπόμενα φορολογικά δικαιολογητικά. Ο αθέμιτος αυτός ανταγωνισμός επηρεάζει όλους τους φορείς του κλάδου και βεβαίως το Ελληνικό δημόσιο λόγω της μη είσπραξης ΦΠΑ. Η εποπτεία και ο έλεγχος της αγοράς πρέπει να λειτουργεί σε μόνιμη βάση τόσο για τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα όσο και για αυτά που διακινούνται από όμορες χώρες.
Ποιότητα – Εκπαίδευση – Πιστοποίηση: Η ΕΕΑ δίνει έμφαση εδώ και χρόνια με πρωτοβουλίες στην πιστοποίηση από κοινοποιημένους φορείς των κουφωμάτων αλουμινίου κλπ. Δυστυχώς στη χώρα μας, δεν ισχύουν ελάχιστες τεχνικές ποιοτικές προδιαγραφές στα κτίρια, ούτε μάλιστα στα δημόσια. Και είμαστε το πιθανότερο η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που χωρίς προδιαγραφές ποιότητας, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται φθηνά εισαγόμενα προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και χαμηλής αξίας.
Η ΕΕΑ είναι διαπιστευμένος από το ΕΣΥΔ φορέας πιστοποίησης για προϊόντα αλουμινίου και πρόσφατα ως διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης για τους επαγγελματίες κατασκευαστές αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης των επαγγελματιών. Η ΕΕΑ στοχεύει στο όφελος των τελικών καταναλωτών και στη συνεργασία με την πολιτεία για την ύπαρξη των σωστών προδιαγραφών για τα τελικά προϊόντα και την αναγνώριση των πιστοποιημένων επαγγελματιών.
Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής άνθρακα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου εντάσσονται στον μηχανισμό και με την πλήρη εφαρμογή του, θα αντιμετωπίσουν αύξηση του κόστους παραγωγής από τη σταδιακή κατάργηση της δωρεάν κατανομής εκπομπών ενώ οι επιπτώσεις στις τρίτες χώρες θα είναι αμελητέες. Επιπλέον καταγράφεται προβληματισμός για τους κινδύνους καταστρατήγησης ή παράκαμψης του δασμού με νόμιμους ή παράνομους τρόπους από τις τρίτες χώρες.
Θέση της ΕΕΑ είναι η επαναξιολόγηση του συγκεκριμένου μέτρου που επιδεινώνει δραματικά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και δημιουργεί περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.
Επιτρέψτε μου τέλος, μια μικρή αναφορά και στις μεταφορές. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ θα περιοριστούν τα επόμενα χρόνια (με πολλούς τρόπους) οι οδικές μεταφορές ή οι μεταφορές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και τα εθνικά δίκτυα. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές, θα αποκτούν συνεχώς και μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο και αντίστοιχα αξία για το επιχειρείν. Απέχουμε σημαντικά και πρέπει να κάνουμε ΧΘΕΣ, άλματα για να συνδέσουμε με τρένο τα εργοστάσια μας και να δημιουργηθούν τα δίκτυα που θα μας επιτρέψουν να μεταφέρουμε τα προϊόντα μας.
Κύριε Υπουργέ, αναγνωρίζουμε ότι κάποια από τα θέματα που έθιξα σήμερα, δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων σας. Για εμάς όμως το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι και πρέπει να είναι ένα, όπως και η Κυβέρνηση. Ζητούμε λοιπόν από εσάς την προώθηση των αιτημάτων μας και των συντονισμό των Υπουργείων για την υλοποίηση των αιτημάτων μας, αν φυσικά τα θεωρείται εύλογα. Είναι ένας ρόλος που εμείς, όσο και αν προσπαθούμε, δεν είναι εύκολο να τον κάνουμε. Σίγουρα χρειάζεται δημοσιονομικός χώρος για τις σχετικές υλοποιήσεις όπως σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη, προσλήψεις και αύξηση των μισθών.
Πρέπει η βιομηχανία να μπει έμπρακτα στις προτεραιότητες και να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για τη στήριξη και την ανάπτυξη της. Εμείς είμαστε εδώ, στηρίζουμε τη βιομηχανία στη χώρα μας και θα επιστρέψουμε άμεσα και στο πολλαπλάσιο κάθε σχετικό μέτρο στήριξης. Με λίγη περισσότερη βοήθεια, μπορούμε να κάνουμε ακόμα πολύ περισσότερα.