ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ο εμπορικός πόλεμος των μεγάλων και το αντίκτυπο στο αλουμίνιο

Ο συνδυασμός της στενότητας των πρώτων υλών, των χαμηλών αποθεμάτων και της αβεβαιότητας των εμπορικών συναλλαγών έχει οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME .

Θα είναι μια ιδιαίτερα γεμάτη χρονιά για τη βιομηχανία αλουμινίου το 2025, καθώς η παγκόσμια αγορά αντιμετωπίζει πολλαπλές γεωπολιτικές απειλές.

Στην κορυφή φυσικά της λίστας των πιθανών εμπορικών διαταραχών βρίσκεται η κυβέρνηση Τραμπ και οι απειλές του αμερικάνου προέδρου περί επιβολής δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου των ΗΠΑ από τον Καναδά και το Μεξικό, δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές ελαφρού μετάλλου της χώρας.

Ακολουθεί η φερόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου ως μέρος του 16ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το παραπάνω θα επιτάχυνε τη στροφή της Ρωσίας προς την ασιατική αγορά, αλλά η όρεξη της Κίνας για περισσότερο αλουμίνιο είναι πλέον κάπως αβέβαιη, μετά την άρση των φορολογικών εκπτώσεων στις εξαγωγές ημικατεργασμένων προϊόντων αλουμίνιου από την κυβέρνηση.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω τις υψηλές τιμές της αλουμίνας (πρώτη ύλη για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου) αλλά και τη μεγάλη πτώση των αποθεμάτων στο LME τυχόν αναταράξεις στην αγορά δεν θα πρέπει να εκπλήξουν κανέναν.

Ο νέος, αλλά ίδιος Τραμπ

Με μία συνταγή από την προηγούμενη θητεία του, ξεκινά τη νέα ο πρόεδρος Τραμπ, εκτοξεύοντας απειλές για δασμούς προς όλους και για όλα. Σε ότι αφορά τον δικό μας κλάδο έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αλουμινίου των ΗΠΑ τόσο από τον Καναδά και όσο το Μεξικό.

Ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρωτόχυτου μετάλλου στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 79% των συνολικών εισαγωγών τους πρώτους 11 μήνες του 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία. Το Μεξικό είναι σημαντικός προμηθευτής σκραπ αλουμινίου, καθώς και κραμάτων αυτού.

Η γενικότερη παραφιλολογία στην αγορά αναφέρει ότι πιθανόν οι δασμοί θα μείνουν στα λόγια αλλά ακόμη και αν γίνουν πράξη, θα είναι βραχυπρόθεσμης διάρκειας και όχι για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς υπάρχουν φόβοι για ανάλογη αύξηση του κόστους κατά 25% για τους τελικούς χρήστες στις ΗΠΑ, αν τελικά επιβληθούν οι δασμοί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει ενδιαφέρον ιστορικό όσον αφορά στο καναδικό αλουμίνιο. Στην προηγούμενη θητεία του όταν εισήγαγε τους δασμούς 10% στις εισαγωγές αλουμινίου το 2018, αρχικά συμπεριλήφθηκε ο Καναδάς, αλλά στη συνέχεια εξαιρέθηκε το 2019. Περιλήφθηκε ξανά τον Αύγουστο του 2020, πριν εξαιρεθεί ξανά ένα μήνα αργότερα.

Στην πρώτη του διακυβέρνηση, ο Τραμπ χρησιμοποίησε τους δασμούς αλουμινίου περισσότερο ως μοχλό πίεσης για να λύσει τις εμπορικές διαφορές του με τη γείτονα χώρα στα βόρεια των ΗΠΑ, κάτι που είναι πολύ πιθανό να επαναλάβει και στη δεύτερη θητεία του.

Λίγο μετά την συγγραφή του άρθρου, μας ήρθαν τα νέα από τις ΗΠΑ ότι από 4 Φεβρουαρίου θα τεθούν ισχύ οι δασμοί 25% σε Καναδά και Μεξικό, με την τοπική βιομηχανία αλουμίνιου των Ηνωμένων Πολιτείων να ζητά εξαίρεση του πρωτόχυτου αλουμινίου, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Το τανγκό ΕΕ και Ρωσίας

Η ΕΕ καταρτίζει σχέδια για έναν νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλείνει τρία χρόνια ασταμάτητων εχθροπραξιών. Οι ευρωπαίοι φορείς μέχρι τώρα δίσταζαν να απαγορεύσουν πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου, αλλά αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει την τρέχουσα χρονιά.

Οι καταναλωτές αλουμινίου στην ΕΕ σταθερά φαίνεται να περιορίζουν την εξάρτησή τους από το πρωτόχυτο ρωσικό μέταλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρωσικό μερίδιο στις συνολικές εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκε στο 6% τους πρώτους 10 μήνες του 2024 από 11% και 19% το 2023 και το 2022 αντίστοιχα.

Ωστόσο, στους 130 χιλ. τόνους της περιόδου Ιανουάριος – Οκτώβριος, οι ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη δεν ήταν σε καμία περίπτωση ασήμαντες και οποιαδήποτε απαγόρευση είναι πιθανό να αναγκάσει τους έχοντες ανάγκη την πρώτη ύλη (κυρίως η δεύτερη μεταποίηση) να στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές.

Η Ρωσία έχει αυξήσει σταθερά τις πωλήσεις της σε ασιάτες καταναλωτές τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα στην Κίνα. Οι εισαγωγές ρωσικού μετάλλου από τον αχανή ασιατικό γίγαντα αυξήθηκαν από 291 χιλ. τόνους το 2021 στο άκρως εντυπωσιακό νούμερο των 1,2 εκατ. τόνων το 2023 και αντίστοιχα κινούνται τους πρώτους 11 μήνες του 2024. Το ερώτημα βέβαια είναι για πόσο καιρό μπορεί ακόμη η Κίνα να συνεχίσει να απορροφά τόσο πολύ μέταλλο;

Το Πεκίνο απέσυρε τις φορολογικές εκπτώσεις στις εξαγωγές ημιπροϊόντων αλουμινίου στις αρχές Δεκεμβρίου, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο μια ετήσια ροή περίπου 5 εκατ. τόνων στις αγορές του εξωτερικού.

Το πόσο θα επηρεαστούν θα φανεί μέσα στη χρονιά αλλά δεν αμφιβάλει κανείς ότι οι εξαγωγές ημικατεργασμένων προϊόντων θα μειωθούν φέτος, βάζοντας φρένο συνακόλουθα στη ζήτηση της Κίνας για (εισαγόμενο) πρωτόχυτο μέταλλο.

Τι γίνεται με την τιμή στο LME

Η RUSAL, ο κύριος παραγωγός πρωτόχυτου αλουμινίου της Ρωσίας, πιθανότατα δεν θα έχει τόσο πολύ μέταλλο να διαθέσει φέτος. Ο ρωσικός κολοσσός δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα μειώσει την παραγωγή του κατά 6% ως απάντηση στην εκτίναξη των τιμών της αλουμίνας.

Τα αποθέματα αλουμινίου στο LME, εν τω μεταξύ, μειώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες και τα τρέχοντα επίπεδα των 249 χιλ. τόνων είναι τα χαμηλότερα από τον Μάιο του 2024. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το επίπεδο των αποθεμάτων στο LME δεν είναι τόσο απόλυτα ενδεικτικό της στενότητας στη φυσική αγορά, καθώς υπάρχει πολύ μέταλλο πλέον και εκτός αποθηκών αυτού.

Ωστόσο, ο συνδυασμός της στενότητας των πρώτων υλών (αλουμίνα), των χαμηλών αποθεμάτων και της αβεβαιότητας των εμπορικών συναλλαγών έχει οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME που έφτασαν οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των $2.700/mt δολαρίων λίγο μετά τα μέσα του Ιανουαρίου, αν μετά ακολούθησε μικρή διόρθωση προς το όριο των $2.600/mt.

Επιπρόσθετα, το 3μηνο συμβόλαιο αναφοράς διαπραγματεύεται με αρκετά χαμηλότερο contango (η διαφορά προθεσμιακής και σποτ τιμής έχει μικρύνει δηλαδή) τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές σε σύγκριση με ένα μήνα πριν.

Δεν πρέπει παράλληλα να παραβλέπουμε και την επίδραση που θα έχει στην παγκόσμια κατανάλωση ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των υπολοίπων, που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της κατανάλωσης και περιορισμό της ζήτησης αλουμινίου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αφήγημα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς αρχίζει να μπάζει νερά και επιστρέφουμε στον εμπορικό προστατευτισμό και τον τοπικισμό. Σε μία τέτοια περίπτωση τα κατά τόπους premium της φυσικής αγοράς θα είναι και ο καλύτερος δείκτης για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.