Κώστας Διαμαντής, Πρόεδρος ΣΕΚΑ: Απαραίτητες οι βελτιώσεις στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για να αυξηθούν οι δικαιούχοι
Ο Πρόεδρος του ΣΕΚΑ μίλησε σε συνέντευξή του στο “Aluminium Magazine” για τις αρετές των Ελλήνων κατασκευαστών, τα προγράμματα επιδότησης και την επόμενη μέρα του Συνδέσμου.
Αφήνοντας την πανδημία σιγά – σιγά πίσω μας, ο κλάδος του αλουμινίου ξαναβρίσκει τον βηματισμό του και προχωρά δυναμικά σε όλα τα επίπεδα. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου (ΣΕΚΑ) αποτελεί μία από τις ισχυρότερες φωνές των επαγγελματιών κατασκευαστών κουφωμάτων αλουμινίου.
Μέσα στην πανδημία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, ενημερώνοντας τα μέλη του (και όχι μόνο) για όλες τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα δίνει τη δική του μάχη ώστε να ακουστούν και οι απόψεις των κατασκευαστών αλουμινίου για τα προγράμματα ενεργειακής επιδότησης που τρέχουν τα τελευταία χρόνια ώστε αυτά να είναι επωφελή για όλους, πολίτες, επαγγελματίες και κράτος.
Το “Aluminium Magazine” μίλησε με τον Πρόεδρο του ΣΕΚΑ, Κώστα Διαμαντή, ο οποίος ανέλυσε στο καταξιωμένο κλαδικό περιοδικό τα σχέδια του Συνδέσμου για τη μετα-κορωνοϊού εποχή, έπλεξε το εγκώμιο του έλληνα κατασκευαστή και προτείνει τρόπους βελτίωσης των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» ώστε να διευκολυνθεί το έργο των επαγγελματιών. Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΚΑ.
- Ο ΣΕΚΑ αναμένεται να ανεβάσει και αυτός «στροφές» το επόμενο διάστημα, καθώς αφήνουμε την πανδημία πίσω; Τι να περιμένουμε σε επίπεδο δράσεων και σε ποιους τομείς έχει εστιάσει ο Σύνδεσμος;
Ο ΣΕΚΑ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Αναβαθμίζει και εδραιώνει συνεχώς τη θέση του, παρ’ όλες τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η λύση για τα προβλήματα του κλάδου βρίσκεται στη συνεργασία όλων μας.
Προσπαθούμε να αναδείξουμε τον ρόλο του αλουμινίου στην εθνική οικονομία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα στήριξης των μικρών εταιρειών μεταποίησης αλλά και των εξαγωγικών που κινούνται στις διεθνείς αγορές. Οι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας για τον κλάδο και τα ανοικτά θέματα όπου δίνουμε προτεραιότητα παρουσιάζονται παρακάτω:
- Πιστοποίηση – ποιότητα – εκπαίδευση
Πιστοποίηση, ποιότητα και εκπαίδευση είναι στρατηγικές που χαρακτηρίζουν τον κλάδο και βοηθούν τις εταιρείες στην εξέλιξή τους. Στον ΣΕΚΑ δίνουμε πάντα έμφαση εδώ και χρόνια στην καθολική χρήση της σήμανσης CE στα τελικά προϊόντα και την πιστοποίηση από κοινοποιημένους φορείς των κουφωμάτων αλουμινίου κ.λπ.
- Πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού και έλεγχος της αγοράς
Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε αθέμιτο ανταγωνισμό από την εισαγωγή και διακίνηση προϊόντων αλουμινίου από όμορες χώρες, τα οποία είτε είναι παράνομες αντιγραφές ελληνικών συστημάτων αλουμινίου ή / και χωρίς τη σήμανση CE ή / και χωρίς τα προβλεπόμενα φορολογικά δικαιολογητικά / παραστατικά.
- Ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας γενικότερα
Παρά τα εξειδικευμένα προβλήματα που έχουμε ως κλάδος υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα προς επίλυση όπως: υψηλό κόστος ενέργειας, υψηλό κόστος δανεισμού, μεγάλη γραφειοκρατία, υψηλό κόστος για εισφορές, υψηλή φορολογία και ελλιπής υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων που είναι και πιο ευάλωτες σε περιόδους κρίσης.
…Το επίπεδο των κατασκευαστών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους…
- Ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας
Η ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας σημαίνει και ανάπτυξη του κλάδου μας. Βεβαίως αυτό πρέπει να γίνεται με σωστές ποιοτικές προδιαγραφές. Τα πιστοποιημένα ελληνικά συστήματα αλουμινίου είναι μεταξύ των καλυτέρων διεθνώς και χάνουν από χαμηλής ποιότητας εισαγωγές μόνο όταν δεν υπάρχουν προδιαγραφές ποιότητας ή ανεξήγητες διαστρεβλώσεις της αγοράς. Για παράδειγμα είναι απογοητευτικό το ελληνικό αλουμίνιο να απαγορεύεται στο 1/5 περίπου της ελληνικής επικράτειας, με βάση προεδρικά διατάγματα της δεκαετίας του 70 για την προστασία τοπικών επαγγελμάτων που έχουν εκλείψει ή κατ όνομα παραδοσιακών οικισμών.
Είμαστε αισιόδοξοι για ένα ακόμα καλύτερο αύριο του κατασκευαστή και θα είμαστε παρόντες δυναμικά για να το πετύχουμε.
- Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» μέχρι τώρα; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει για να γίνουν ακόμη πιο αποδοτικά με λιγότερη ταλαιπωρία τόσο για την ιδιώτη όσο και τον επαγγελματία;
Τα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αγκαλιάστηκαν στο σύνολό τους από όλους τους εμπλεκόμενους, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές. Τα οφέλη μεγάλα για τα νοικοκυριά λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και για τους κατασκευαστές μιας που ο κύκλος εργασιών των μικρομεσαίων κατασκευαστικών εταιρειών αυξήθηκε σημαντικά.
Στα θετικά του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καταγράφεται το σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιδότησης σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους (που άγγιξε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις το 95%), γεγονός που αύξησε κατακόρυφα το ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στα συν και η διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων.
Στα αρνητικά του προγράμματος καταγράφεται ότι οι διαθέσιμοι προϋπολογισμοί σε όλη τη χώρα εξαντλήθηκαν σε μόλις λίγα λεπτά. Η χρονική προτεραιότητα είχε εφαρμοστεί και στους προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον II» και ο ΣΕΚΑ είχε διατυπώσει στο αρμόδιο υπουργείο σαφώς τη θέση του ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει στον νέο κύκλο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα, να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Δημιουργήθηκαν πολλά αρνητικά φαινόμενα, με αποκορύφωμα καταγγελίες για παράνομα ή όχι λογισμικά, καθώς και διασπορά αιτήσεων από γραφεία σε όλη την επικράτεια. Πολύ μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων βρέθηκαν ταυτόχρονα στην πλατφόρμα του προγράμματος, με αποτέλεσμα η επιτυχής υπαγωγή μιας αίτησης να είναι θέμα τύχης.
…Ο ΣΕΚΑ αναβαθμίζει και εδραιώνει συνεχώς τη θέση του, παρ’ όλες τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας…
Είναι σαφής η θέση του ΣΕΚΑ ότι για τον τρέχοντα κύκλο αιτήσεων θα πρέπει:
- Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες των οποίων τα στοιχεία έχουν επιβεβαιωθεί να ολοκληρώσουν την αίτησή τους,
- Να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια του οδηγού υλοποίησης να ενταχθούν σε λίστα επιλαχόντων.
Όσον αφορά στον επόμενο κύκλο αιτήσεων είναι αναγκαίο:
- Να καταργηθεί η χρονική σειρά προτεραιότητας για την έγκριση των επιχορηγούμενων προτάσεων,
- Να ενσωματωθούν κριτήρια μοριοδότησης, τα οποία να δίνουν προτεραιότητα στην αναβάθμιση των παλαιότερων και πιο ενεργοβόρων κτιρίων καθώς και εισοδηματικά κριτήρια.
Τα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» έχουν πολύ μεγάλη απορροφητικότητα κονδυλίων και μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν ακόμα δυναμικότερα. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προβούν στις απαραίτητες βελτιώσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες του προγράμματος.
- Κατά πόσο θεωρείτε ότι τα ελληνικά κατασκευαστικά είναι έτοιμα από πλευράς παραγωγικού δυναμικού, εξοπλισμού και οργάνωσης, για να αντεπεξέλθουν στην αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση κουφωμάτων τα επόμενα χρόνια;
Οι ανάγκες της νέας ανοικτής διεθνούς αγοράς έθεσαν νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό. Τα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» συνέβαλαν κι αυτά, μιας που ο κύκλος εργασιών των μικρομεσαίων κατασκευαστικών εταιρειών αυξήθηκε σημαντικά.
Αυτό που πιστεύω με βεβαιότητα είναι ότι η πλειοψηφία των κατασκευαστικών αλουμινίου σήμερα:
- είναι οργανωμένα και σε μεγάλο ποσοστό πιστοποιημένα για την παραγωγική τους διαδικασία,
- είναι σωστά εξοπλισμένα μιας και έχουν επενδύσει σε σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό,
- το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών είναι υψηλό,
- οι περισσότεροι επαγγελματίες αλουμινοκατασκευαστές παρακολουθούν ανελλιπώς τις τεχνολογικές εξελίξεις της αγοράς στα συστήματα αλουμινίου,
- ενημερώνονται υπεύθυνα για ότι συμβαίνει στον χώρο και είναι σε θέση να εκπληρώσουν εξειδικευμένες κατασκευές,
- συνεργάζονται με τον αρχιτέκτονα για να λύσουν ή να προτείνουν λύσεις σε όποιο κατασκευαστικό πρόβλημα δημιουργηθεί.
Συμπερασματικά , το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ευρωπαίους συναδέλφους τους και μπορούν να ανταποκριθούν με αμεσότητα και συνέπεια στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς για ποιοτικά κουφώματα.
Το παραπάνω αποτελεί αναδημοσίευση από το τεύχος Ιουνίου 2021 του “Aluminium Magazine”