ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Κοντά στο όριο των $.2500/mt το αλουμίνιο με ανοδικές τάσεις

Η εικόνα της ζήτησης αλουμινίου δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και βελτίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας ένα ανοδικό υποστηρικτικό πλαίσιο για την τιμή πρωτόχυτου στο LME.

Μετά τη μεγάλη βουτιά του Ιουλίου κάτω από τα $2.200/mt και συγκεκριμένα στα $2.165,5/mt, η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου τον Αύγουστο άρχισε σταδιακά να κερδίζει έδαφος εξαιτίας μίας σειράς από παράγοντες που δημιούργησαν ένα ανοδικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, το υψηλό κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη μετακίνηση εμπορευμάτων μέσω θάλασσας συνέβαλαν στην άνοδο του ελαφρού μετάλλου στο LME. Επιπρόσθετα τα premium στις φυσικές παραδόσεις υλικού εξακολουθούσαν να είναι υψηλά, αντικατοπτρίζοντας όχι μόνο την υψηλή ζήτηση αλλά και τα αυξανόμενα κόστη των προμηθευτών.

Η έλευση του φθινοπώρου βρήκε την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου σε πτωτική πορεία στο LME, καθώς τα στατιστικά όσον αφορά στη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα -που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του μετάλλου παγκοσμίως- δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά. Αποτέλεσμα ήταν το ελαφρύ μέταλλο να κατρακυλήσει από τα $2.520/mt στα $2.318/mt.

Ωστόσο από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μετά η κατάσταση άλλαξε άρδην. Το ελαφρύ μέταλλο πέταξε υψηλότερα, ανακτώντας το χαμένο έδαφος των 200 και πλέον δολαρίων και από τα $2.318/mt εκτοξεύτηκε και πάλι πάνω από τα $.2500/mt, τρυπώντας σημαντικά επίπεδα αντίστασης χάρη στα χαμηλότερα αποθέματα στο LME, το πιο αδύναμο δολάριο και τις προσδοκίες της αγοράς σχετικά τα επιτόκια.

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το ελαφρύ μέταλλο κινείται κοντά στο όριο των $2.500/mt και συγκεκριμένα στα $2.494,50/mt, καθώς η εικόνα της ζήτησης φαίνεται να βελτιώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως χάρη στη συμβολή της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταποίησης. Τόσο η αγορά του πρωτόχυτου αλουμινίου όσο και του δευτερόχυτου παρουσιάζουν ενθαρρυντική εικόνα, συμβάλλοντας στην άνοδο της τιμής στο LME.

Βελτιωμένη η εικόνα τη ζήτησης

Οι κινεζικές εξαγωγές αλουμινίου σημείωσαν σημαντική αύξηση τον Αύγουστο, αγγίζοντας τους 594 χιλ. τόνους, που μεταφράζεται σε αύξηση 1,19% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και 21,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μία κοινοπραξία μεταξύ Kobe Steel, Baowu Aluminum Technology και Baosteel που αφορά σε προϊόντα έλασης για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η παραπάνω κοινοπραξία στοχεύει να εξασφαλίσει την επάρκεια σε αλουμίνιο για την αυτοκινητοβιομηχανία, ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μία κίνηση που αναμένεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση αλουμινίου, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται όλο και περισσότερο προς το ελαφρύ μέταλλο λόγω του μικρού του βάρους και της φιλικότητάς του στο περιβάλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι κινούμαστε προς την χρονική περίοδο που η ζήτηση αλουμινίου κορυφώνεται παραδοσιακά οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω θετικά την τιμή πρωτόχυτου.

Επιπρόσθετοι παράγοντες όπως η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλιακά πάρκα, καθώς και η αύξηση των δασμών εισαγωγής των ΗΠΑ για τα κινεζικά προϊόντα αλουμινίου από το 7% στο 25% αναμένεται συντηρήσουν το πλαίσιο που στηρίζει την άνοδο της τιμής πρωτόχυτου.

Του Σωτήρη Κρουστάλλη

Του Σωτήρη Κρουστάλλη

Αρχισυντάκτης “Aluminium Magazine”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.