Arxellence 3: Κοινωνική προσφορά στην ιστορική μνήμη και την προστασία του περιβάλλοντος
Με μεγάλη συμμετοχή αρχιτεκτόνων και ισχυρά μηνύματα η εκδήλωση έναρξης του Arxellence 3 για τη νήσο Γυάρο.
Κατακλύστηκαν από αρχιτέκτονες και τις άλλες ειδικότητες μηχανικών, όλων των ηλικιών και πολλών εθνικοτήτων, κυρίως της νέας γενιάς, η μεγάλης χωρητικότητας αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» και οι εξωτερικοί χώροι με εγκατεστημένες οθόνες παρακολούθησης, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη Ημερίδα – Τελετή Έναρξης του Arxellence 3, του διεθνούς διεπιστημονικού διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών, με θέμα «Διατήρηση της ιστορικής μνήμης & ανάδειξη και προστασία των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της νήσου Γυάρου».
Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται από την ALUMIL και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ, με εποπτεία και συνδιοργάνωση από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας χαιρετίστηκε ως καινοτόμος θεσμός εταιρικής κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης.
Η διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και η προστασία του περιβάλλοντος, στο εμβληματικό για τους μαρτυρικούς αγώνες του Ελληνικού λαού και πλούσιας βιοποικιλότητας νησί της Γυάρου, που είναι στους κύριους στόχους του διαγωνισμού, υπογραμμίστηκαν ως υψηλοί στόχοι και χρέος ευθύνης στην ιστορική μνήμη και τις επόμενες γενιές από όλους τους ομιλητές.
Στην εκδήλωση μίλησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, της κυβέρνησης, της επιστημονικής ακαδημαϊκής κοινότητας, οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αντιστασιακών που μαρτύρησαν στο νησί της Γυάρου, διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της περιβαλλοντικής προστασίας και της διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Κεντρική ομιλία εκφώνησε ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στην Κλιματική Κρίση».
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ενημερώθηκαν εκτενώς για το πεδίο του διαγωνισμού, από παρουσιάσεις αρχειακού υλικού αποτυπώσεων, μελετών και εγκριτικών αποφάσεων για το ισχυρό καθεστώς πολεοδομικής χωροταξικής και περιβαλλοντικής προστασίας, που ισχύει στη νήσο Γυάρο.
Προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, συγκίνηση και την προσοχή του κοινού και παράλληλα τροφοδότησε αναφορές των ομιλητών, η παρουσίαση που έγινε από τη δημοσιογράφο και ιδρύτρια του Istorima.org, κα Σοφία Παπαϊωάννου, η οποία μίλησε για την εμπειρία της, από το επιτόπιο ρεπορτάζ και έδειξε σε βίντεο συνεντεύξεις εξόριστων από τη σκοτεινή περίοδο της επταετούς δικτατορίας, τα υπό κατάρρευση κτίρια και το άγριο τοπίο του νησιού.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL, κ. Γεώργιος Μυλωνάς αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους μεταξύ άλλων τόνισε για το Arxellence 3 ότι «…Το κέρδος μας θα είναι η χαρά της προσφοράς και το ότι κάναμε κάτι για την Ελλάδα που αγαπάμε…».
Ο κ. Νίκος Σαλπιγγίδης, Δ/ντής Καινοτομίας του Ομίλου ALUMIL τόνισε στο πλαίσιο του Arxellence 3 ότι «…ο πρωτοποριακός αυτός θεσμός γεννήθηκε και αναπτύσσεται από την ίδια τη δραστηριότητα της ALUMIL, που υλοποιεί διαρκώς πολλά έργα, σε όλες τις κλίμακες και σε πολλές χώρες του κόσμου…», προσθέτωντας ότι «…ο Arxellence 3 για τη Γυάρο, όπως όλες οι διοργανώσεις του θεσμού των Arxellence είναι πρωτοβουλίες ιδεών…».
Οι εργασίες της Επιστημονικής Εσπερίδας
Η εκδήλωση επίσημης έναρξης του Arxellence 3 εξελίχθηκε με τις εργασίες Επιστημονικής Εσπερίδας, με δύο τραπέζια διαλόγου, με τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων και ερευνητών.
Το πρώτο πάνελ είχε τίτλο «Χτίζοντας τις κοινωνίες του αύριο: Ευρωπαϊκή / Διεθνής Οπτική» και σε αυτό συζητήθηκε η Ευρωπαϊκή & Παγκόσμια οπτική σε ζητήματα βιωσιμότητας & αειφόρου δόμησης. Τον συντονισμό στο συγκεκριμένο πάνελ ανέλαβε η Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου (Καθηγήτρια Ε.Μ.Π, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ., Αρχιτέκτων Μηχανικός & Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου). Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
- Elena Lopez Gunn Ιδρύτρια & Πρόεδρος ICATALIST / Royal Elcano Institute,
- Sanjay Puri Eπικεφαλής ΑρχιτέκτωνSanjay Puri Architects,
- Δρ. Παναγιώτης Μπαλαμπάνης Επικεφαλής Τομέα «Αποστολή & Συνεργασίες Ωκεανών και υδάτων», Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο δεύτερο πάνελ, με τίτλο «Η ελληνική πρακτική», αναπτύχθηκε το πώς αντιμετωπίζει η χώρα μας τα ζητήματα αειφορίας και τι μπορεί να αλλάξει σε αυτό το πεδίο. Συντονίστρια των συζητήσεων ήταν η Δρ. Στέλλα Κυβέλου (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου). Οι τοποθετήσεις στο εν λόγω πάνελ έγιναν από:
- Δρ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός, Γενική Διευθύντρια Υπουργείο Πολιτισμού
- Εμμανουήλ Βότσης Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΚΟΜ37 Αρχιτέκτονες 12
- Παντελής Λεβαντής, μέλος του Δ.Σ. του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC GREECE)
«Βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι να επιτευχθεί η συνέργεια των ειδικοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ευάγγελος Λυρούδιας, Αρχιτέκτονας Μηχανικός & Σύμβουλος του Ομίλου ALUMIL, τονίζοντας τη διεπιστημονική διάσταση της διοργάνωσης, αναφερόμενος στα ζητούμενα του διαγωνισμού και όσα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι συμμετέχοντες.
Τι πρεσβεύει το Arxellence 3
Το τρίτο κεφάλαιο του Διεθνούς Διεπιστημονικού Διαγωνισμού Αρχιτεκτονικών ιδεών έχει ως πεδίο δράσης τη νήσο Γυάρο. Πρόκειται για έναν τόπο με σκοτεινή ιστορία, καθώς αποτέλεσε τόπο πολιτικής εξορίας για χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που φυλακίστηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και της Χούντας.
Ο διαγωνισμός έχει δύο βασικά ζητούμενα. Το πρώτο είναι η δημιουργία ενός Μουσείου που θα αποτίει φόρο τιμής στους ανθρώπους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και υπέφεραν στο νησί, καθώς και σε εκείνους που βίωσαν όλες αυτές τις κακουχίες και βαναυσότητες και πέθαναν στη Γυάρο. Το δεύτερο αφορά στην ανάπτυξη ενός Ερευνητικού Κέντρου, μέσω του οποίου θα προωθούνται στρατηγικές για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του νέου, διεθνούς διεπιστημονικού διαγωνισμού αρχιτεκτονικών ιδεών Arxellence 3: