Κλάδος αλουμινίου: Ισχυρός και το 2023 με σταθερή την ελληνική αγορά!
Μικρή μείωση των εξαγωγών, που πάντως εξακολουθούν να κινούνται πάνω από το 70% των πωλήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2023, κατά το οποίο οι συνολικές εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 6,8% περίπου σε σχέση με το 2022, οι εξαγωγές του κλάδου του αλουμινίου σημείωσαν και αυτές μείωση κατά 12,9% και αντιπροσώπευαν το 5% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο κλάδος εξακολουθεί κατατάσσεται ως:
- Ο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 2.522 εκατ.€ περίπου, παρουσιάζοντας ωστόσο μείωση κατά 12,9% σε σχέση με το 2022 και
- Ο δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 1.045 εκατ.€ περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,4% σε σχέση με το 2022.
Πωλήσεις – εξαγωγές
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου πλησίασαν τους 196.000 τόνους, παραμένοντας στα επίπεδα του 2022. Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, που αντιπροσωπεύουν το 53% των συνολικών πωλήσεων, αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2022. Οι εξαγωγές σημείωσαν μείωση κατά 9% περίπου και αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 47% των συνολικών πωλήσεων.
Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης αυξήθηκαν οριακά κατά 1,7%. Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά απορρόφησε ποσοστό 15% των πωλήσεων, μειωμένη κατά 8% σε σχέση με το 2022. Οι εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν το 85% των συνολικών πωλήσεων, παρουσίασαν αύξηση περίπου 4%.
Αναλυτικότερα, η κατάσταση των κλάδων έλασης και διέλασης έχει ως εξής:
- Οι πωλήσεις προϊόντων έλασης το 2023 αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 2022. Η εγχώρια αγορά (που απορρόφησε το 8,5% των συνολικών πωλήσεων), σημείωσε μείωση 20% σε σχέση με το 2022, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5%.
- Οι πωλήσεις προϊόντων διέλασης παρέμειναν σχεδόν στα επίπεδα του 2022. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε το 30% των συνολικών πωλήσεων και σημείωσε αύξηση σε σχέση με το 2022 κατά 3%. Το 70% των πωλήσεων κατευθύνθηκε σε εξαγωγές και παρουσίασε μείωση 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα χαρακτηριστικά του κλάδου αλουμινίου, ενός από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας, συνοψίζονται ως παρακάτω:
- ΜΕΓΕΘΟΣ: Αποτελείται από 3.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου
- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 άτομα
- ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΣΗ: 3-4 στάδια μεταποίησης από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι τα διεθνώς πιστοποιημένα τελικά προϊόντα. Δικαίως ονομάζεται το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ».
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Παραγωγικές μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες
Οι προοπτικές
Ειδικά στον τομέα της συσκευασίας οι προοπτικές του αλουμινίου είναι σημαντικές καθώς σημειώνεται παγκοσμίως ισχυρή τάση υπέρ του συγκεκριμένου μετάλλου χάρη στην κυκλική και πλήρως ανακυκλώσιμη φύση του. Εκτός αυτών, ιδιαίτερα θετικές είναι και οι προοπτικές για τα προϊόντα που απευθύνονται στις αγορές της ψύξης, της θέρμανσης και της ναυπηγικής, όπου αλουμίνιο και χαλκός βρίσκουν ακόμα περισσότερες εφαρμογές.
Όσον αφορά την ελληνική αγορά, οι πωλήσεις προφίλ, παρά την κάποια στασιμότητα που εμφάνισαν την διετία 2021-2022, έχουν επανέλθει και πάλι σε αυξητική πορεία λόγω των νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης κουφωμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ και οι επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και οι ανακαινίσεις των εγκαταστάσεων ασφαλώς θα συμβάλουν στην πορεία αυτή.
Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου
Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου (Ε.Ε.Α.), είναι ο κλαδικός σύνδεσμος των βιομηχανιών-βιοτεχνών αλουμινίου στην χώρα μας. Είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως μέλη της εταιρείες και συνδέσμους του κλάδου, που δραστηριοποιούνται από την εξόρυξη του βωξίτη και την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου μέχρι και τη μεταποίηση του μετάλλου για την παραγωγή προϊόντων για διάφορες εφαρμογές και χρήσεις.
Η Ε.Ε.Α., πέραν των άλλων δραστηριοτήτων, σκοπό έχει την προβολή και την προώθηση της χρήσης των προϊόντων αλουμινίου, τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή αγορά. Η Ε.Ε.Α. αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας των μελών της με τους Ελληνικούς Δημόσιους Οργανισμούς, εκπροσωπεί τον κλάδο στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς και υποστηρίζει τεκμηριωμένα τις θέσεις των μελών της.
Συμμετέχει παράλληλα ως εταίρος στην ΕΕΑ–ΑΜΚΕ, που είναι διαπιστευμένος από το ΕΣΥΔ Φορέας Πιστοποίησης
α) Προϊόντων σύμφωνα με το EN ISO/IEC 17065 για τα πιστοποιητικά QUALICOAT & QUALANOD και
β) Προσώπων για το σχήμα «Τεχνίτης Κατασκευής Αρχιτεκτονικών Συστημάτων Αλουμινίου για Πόρτες – Παράθυρα – Εξώφυλλα» σύμφωνα με το πρότυπο ISO/IEC 17024.