LME: Ο γόρδιος δεσμός του ρωσικού αλουμινίου
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να κλείνει οσονούπω τα δύο χρόνια, η αγορά έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει με το ρωσικό αλουμίνιο.
Από τη μία μεριά, υπάρχουν οι φωνές που αναφέρουν ότι η κυριαρχία του ρωσικού αλουμινίου στις αποθήκες του LME και η απροθυμία πολλών επαγγελματιών της δυτικής αγοράς να το καταναλώσουν ή να το εμπορευθούν έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ της τιμής του μετάλλου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και της πραγματικής φυσικής αγοράς. Η απόκλιση είναι τόσο μεγάλη πλέον που αρχίζει και αμφισβητείται ο ρόλος και η σημαντικότητα του LME ως ένα benchmark συμβόλαιο για την τιμή αλουμινίου.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το LME θα πρέπει να βάλει κυρώσεις στο ρωσικό αλουμίνιο ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να αποκατασταθεί η αντιπροσωπευτικότητα της χρηματιστηριακής τιμής του ελαφρού μετάλλου σε σχέση με την πραγματική, φυσική αγορά.
Από την άλλη υπάρχουν και οι φωνές που αναφέρουν ότι σε μια γεωγραφική ζώνη (Ευρώπη) που η παραγωγική δυναμικότητα πρωτόχυτου αλουμινίου βαίνει μειούμενη και η προμηθευτική αλυσίδα αντιμετωπίζει προβλήματα (Παναμάς, Κόκκινη Θάλασσα) είναι μείζονος σημασίας το κανάλι προμήθειας αλουμινίου από τη Ρωσία να παραμείνει ανοιχτό.
Σύμφωνα με πηγές από την ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία αλουμινίου, ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής, στηρίζεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου και κραμάτων από τη Ρωσία, για να επιτευχθούν οι παραγωγικοί στόχοι που έχουν τεθεί.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα δύο βασικά κανάλια εισαγωγής μετάλλων στη Γηραιά Ήπειρο είναι η Βαλτική/Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία και η διώρυγα του Σουέζ όσον αφορά στις εισαγωγές από Μέση Ανατολή, Ινδία και Ασία.
Οι παραπάνω φωνές, επιπρόσθετα, τονίζουν ότι η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ, όσον αφορά στην απανθρακοποίηση της Ευρώπης, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αν η πρόσβαση σε αλουμίνιο χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα γίνει ακόμη δυσκολότερη μέσα από την απαγόρευση του ρωσικού μετάλλου.
Και οι δύο πλευρές έχουν το δίκιο τους ωστόσο με περίπου το 90% των αποθηκών του LME να περιέχουν μέταλλο ρωσικής προέλευσης, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι στη δυσάρεστη θέση να πάρει μία απόφαση που είναι αδύνατο να ικανοποιήσει τους πάντες.
Τι γίνεται με τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου
Αν και η ΕΕ συνεχίζει να εισάγει ρωσικό αλουμίνιο, οι εισαγόμενοι όγκοι έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενδεχομένως διότι ορισμένα μέρη της αγοράς αποφάσισαν από μόνα τους να σταματήσουν να κάνουν χρήση του ρωσικού μετάλλου και έχουν στρέψει την προσοχή τους αλλού.
Η ΕΕ εισάγει περίπου 4,5 εκατ. τόνους αλουμινίου ετησίως. Σύμφωνα με δεδομένα από την αγορά περίπου το 10% από την παραπάνω ποσότητα αποτελούν ρωσικά πλινθώματα («χελώνες») αλουμινίου. Το παραπάνω μεταφράζεται σε μείωση 40% των ετήσιων εισαγωγών από τη Ρωσία, με τον όγκο να είναι αρκετά χαμηλότερος από το 1 εκατ. τόνους που εισήγαγε η ΕΕ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το κενό έχει αναπληρωθεί κυρίως με εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή, Ινδία και Νοτιοανατολική Ασία ωστόσο τα παραπάνω κανάλια αρχίζουν και επηρεάζονται εξαιτίας ορισμένων ζητημάτων σε επίπεδο logistics της ναυτιλιακής αγοράς. Τα ευρωπαϊκά premium έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται υψηλότερα ως αποτέλεσμα των παραπάνω προβλημάτων της νέας προμηθευτικής αλυσίδας.
Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, τα premium αλουμινίου εμφανίζονται να έχουν «τσιμπήσει» από τα $190-215 στις αρχές του έτους στα $240-250 τη στιγμή που γράφεται το άρθρο. Το ρωσικό μέταλλο από την άλλη απορροφάτε πλέον από την κινεζική αγορά. Μάλιστα για την τρέχουσα χρονιά εκτιμάται ότι ο αχανής ασιατικός γίγαντας θα απορροφήσει περίπου το 70% της ρωσικής παραγωγής.
Τι μέλλει γενέσθαι
Το LME δεν πρόκειται να πάρει την πρωτοβουλία να βάλει νέους περιορισμούς στο ρωσικό μέταλλο χωρίς να υπάρχει πρότερη δράση από τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ, ΗΒ και φυσικά την ΕΕ. Ο βασικός στόχος του LME είναι να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή και τις παραδόσεις του μετάλλου στο σύστημά του και αυτό περιλαμβάνει και το ρωσικό αλουμίνιο.
Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην ΕΕ και τα μέτρα που αυτή σχεδιάζει να πάρει όσον αφορά στις ρωσικές εισαγωγές. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το ΗΒ πλέον δεν είναι μέρος της ΕΕ και δεν δεσμεύεται νομικά από τις αποφάσεις της. Οπότε ακόμα και αν η ΕΕ αποφασίσει κάποιου είδους κυρώσεις στο ρωσικό μέταλλο, το LME δεν δεσμεύεται να τις υιοθετήσει. Ωστόσο σε αυτό το σενάριο μπορεί νομικά το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου να μην δεσμεύεται βάσει νόμου να δράσει αλλά σίγουρα θα υπάρξουν εμπορικές και ενδεχομένως και ηθικές πιέσεις.
Με τις εχθροπραξίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να κλείνουν τα δύο χρόνια μόλις σε έναν μήνα από τώρα, έχει δημιουργηθεί μία δυναμική να προστεθούν νέες κυρώσεις στο πακέτο μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί κατά της Ρωσίας. Τα βλέμματα πλέον είναι όλα στραμμένα στις κυβερνήσεις των μεγάλων δυτικών δυνάμεων και στις αποφάσεις που αυτές θα πάρουν και φυσικά στο κατά πόσο και πώς αυτές οι αποφάσεις θα επηρεάσουν την προμηθευτική αλυσίδα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου.
Πηγή: Fastmarkets