Κατασκευαστικός κλάδος: Πρωτιά της Ελλάδας στην Ευρώπη σε επίπεδο ρυθμού ανάπτυξης
Η ετήσια έκθεση της FIEC έρχεται να επιβεβαιώσει την ολική ανάκαμψη ενός σημαντικού για τη χώρα κλάδου, ο οποίος επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (European Construction Industry Federation – FIEC) “Construction Activity in Europe”, η Ελλάδα σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Παραγωγής Κατασκευών αυξήθηκε στην Ελλάδα 23% το 2022, όταν συγκριτικά το 2021 είχε αυξηθεί 6%. Αν ο δείκτης, μάλιστα, υπολογιστεί σωρευτικά από το 2019 μέχρι και το 2022, τότε η Ελλάδα είναι μία από τις 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά, με τις άλλες να είναι η Ρουμανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Σλοβενία.
Με ανάπτυξη 4,8%, μέσα στο 2023, οι κατασκευές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ. Αυτός περίπου ο ρυθμός ανάπτυξης, με μέσο ποσοστό το 4%, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το 2027, οπότε και ο κλάδος των κατασκευών προβλέπεται να φτάσει τα 16,4 δισ. Από το 2020, οι επενδύσεις στον κλάδο αυξάνονται διαρκώς και μέσα στο 2022 σημείωσαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση των συνολικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με ποσοστό 11,7%.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο δείκτης παραγωγής του κατασκευαστικού κλάδου που κυρίως αφορά ιδιωτικές κατασκευές κατέγραψε αύξηση 17% το 2022, συγκριτικά με το 13% του 2021, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά δημόσιες κατασκευές σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 28%, όταν το προηγούμενο έτος ήταν στο 2%.
Οι παραπάνω αριθμοί αντικατοπτρίζουν την ολική ανάκαμψη ενός σημαντικού για τη χώρα κλάδου, ο οποίος επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή ακόμα και μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και φυσικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενώ δείχνει να ξεπερνά και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Με την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, όπως το “Next Generation EU”, την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (2021-2026) και την Εταιρική Σύμβαση Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027, σε συνάρτηση με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού της χώρας και τις αστικές αναπλάσεις που ήδη δρομολογούνται, οι προοπτικές του κλάδου είναι ευοίωνες και μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις.
Ήδη οι αναλυτές της αγοράς κρίνουν πως το «φρένο» στην αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών και η σταδιακή αναστροφή του κλίματος θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον κλάδο που θα γίνει πλήρως ορατή ακόμα και μέσα στο επόμενο έτος.
Πηγή: buildexpogreece.com