Αλουμίνιο: Αναβαθμίζεται σε στρατηγικής σημασίας πρώτη ύλη για την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει στροφή 180ο και τελικά συμπεριλαμβάνει το αλουμίνιο στις κρίσιμες πρώτες ύλες, ανοίγοντας τον δρόμο για ουσιαστική στήριξη της βιομηχανίας. Η Ελλάδα στις χώρες που υποστήριξαν σθεναρά την απόφαση.
Στην έγκριση της πρότασης για τον χαρακτηρισμό του αλουμινίου σε πρώτη ύλη στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προχώρησαν τα κράτη μέλη. Η πρόταση για τον χαρακτηρισμό του αλουμινίου (και του βωξίτη) σε πρώτη ύλη στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ διατυπώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) και θα τεθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να καθορίσει τη θέση του για το θέμα τον Οκτώβριο. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το κείμενο έως το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι η αρχική απόφαση της Κομισιόν δεν περιελάβανε το αλουμίνιο στη σχετική λίστα των κρίσιμων μετάλλων για την ενεργειακή μετάβαση ωστόσο μετά από πιέσεις κλαδικών φορέων και γενικότερα της βιομηχανίας, η ΕΕ έκανε στροφή 180ο, συμπεριλαμβάνοντας τελικά το ελαφρύ μέταλλο στη σχετική λίστα με τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
Η πρόταση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο που δρομολογεί η ΕΕ για τη βελτίωση της παραγωγής της σε πρώτες ύλες, μέταλλα και ορυκτά και τη μείωση της εξάρτησης της από ξένες χώρες, όπως (κυρίως) η Κίνα. Για το λόγο αυτό θα διευκολυνθούν νέες εξορύξεις πρώτων υλών, αλλά και προγράμματα ανακύκλωσης.
Με βάση την πρόταση του ΕΣ το αλουμίνιο και ο βωξίτης θα ενταχθούν στη λίστα του Critical Raw Materials Act – του «Νόμου για τις Πρώτες Ύλες Κρίσιμης Σημασίας». Σύμφωνα με το Critical Raw Materials Act, η παραγωγή-εξόρυξη μιας πρώτης ύλης που περιλαμβάνεται στα κρίσιμα υλικά, δεν πρέπει να γίνεται σε ποσοστό πάνω από 65% σε τρίτη χώρα. Αυτό θεωρείται προϋπόθεση για να υπάρχει ομαλός εφοδιασμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και για να μη διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Εντός ΕΕ, η εξόρυξη των στρατηγικών πρώτων υλών -συμπεριλαμβανομένου πλέον του αλουμινίου- θα πρέπει να αυξηθεί στο 10% της συνολικής κατανάλωσης, η μεταποίηση των στρατηγικών πρώτων υλών στο 50% της συνολικής κατανάλωσης και η ανακύκλωση στο 20%.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρόταση αυτή συνεπάγεται και οικονομικά πλεονεκτήματα για τη βιομηχανία αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης διαχείρισης αιτημάτων για χρηματοδότηση και πρόσβαση σε επιπλέον επιδοτήσεις με απώτερο στόχο την ενίσχυση της παραγωγής.