Ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου: Σοβαρός ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης & έλλειψης στρατηγικών μετάλλων
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ευρωπαϊκού κλάδου αλουμινίου τονίζει την επιτακτική ανάγκη να στηριχτεί η βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου, φέροντας ως παράδειγμα προς μίμηση την αμερικανική Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA) για να μην ξεμείνει η Ευρώπη από στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες.
Μαθήματα από την αμερικανική Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA), σταματώντας να «τιμωρεί» τις δικές της βιομηχανίες και αρχίζοντας να τις βοηθά στην απεξάρτησή τους από τον άνθρακα, προτρέπει την ΕΕ να πάρει υψηλόβαθμη πηγή από τον ευρωπαϊκό κλάδο αλουμινίου μέσω του EURACTIV.
«Ο αμερικανικός IRA θα πρέπει να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη. Αντί να διαμαρτυρόμαστε για την αμερικανική προσέγγιση, θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν. Και αντί να τιμωρούμε τις δικές μας βιομηχανίες, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τις βοηθήσουμε να προωθήσουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα», δήλωσε σχετικά η πηγή.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την απάντησή τους στο επενδυτικό σχέδιο επιδοτήσεων της Ουάσιγκτον στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο EURACTIV ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που θα ξεκινήσει μόλις τώρα. Ο διπλωμάτης κατέστησε, επίσης, σαφές ότι οι τελικές αποφάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον προσεχή Ιούνιο.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για όσα έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη πρόκειται να επαναλάβει τα ίδια λάθη εναντίον της δικής της βιομηχανίας.
Η πηγή ανέφερε ότι ο αμερικανικός IRA, που έχει γνώμονα τις επενδύσεις, έχει ήδη παράξει «απτά» αποτελέσματα. «Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους εκτός Ευρώπης και προς τις ΗΠΑ. Εταιρείες από άλλες περιοχές δελεάζονται επίσης: τον περασμένο μήνα, ο κορεατικός κατασκευαστής ηλιακών πάνελ Hanwha Q Cells ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 2,32 δισ. ευρώ για μια νέα μονάδα παραγωγής στη Τζόρτζια των ΗΠΑ», δήλωσε η πηγή.
Η πηγή επέμεινε επίσης ότι η συνεχής μείωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ λόγω της σκληρού ρυθμιστικού πλαισίου δεν είναι κάτι καινούργιο και σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα του νέου προστατευτισμού των ΗΠΑ ή του πολέμου στην Ουκρανία.
Η παραγωγή αλουμινίου, η οποία απαιτείται για την παραγωγή όλων των βασικών τεχνολογιών απαλλαγής από τον άνθρακα (μονάδες ΑΠΕ, ηλεκτρικά οχήματα, αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες υδρογόνου, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.), έχει χάσει το ένα τρίτο της δυναμικότητάς της τα τελευταία είκοσι χρόνια λόγω μη ανταγωνιστικών συνθηκών λειτουργίας.
«Και περίπου το 50% της εναπομείνασας παραγωγικής ικανότητας είναι σήμερα εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ», πρόσθεσε η πηγή.
Επιτακτική η ανάγκη για αλλαγές
Στα τέλη Ιανουαρίου, το EURACTIV διέρρευσε μια πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του νομοσχεδίου των ΗΠΑ για τις πράσινες επιδοτήσεις στην οποία αναφερόταν ότι «απαιτούνται πάνω από 477 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων στο ενεργειακό σύστημα και τις μεταφορές κάθε χρόνο έως το 2030, επιπλέον του ιστορικού ετήσιου μέσου όρου. Τα μέτρα στο πλαίσιο του REPowerEU θα απαιτούσαν επιπλέον 300 δισ. ευρώ σωρευτικές επενδύσεις μέχρι το 2030».
Ωστόσο, η πηγή δήλωσε ότι η αναφορά αυτή λείπει από το τελικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου και τόνισε ότι η Ευρώπη πρόκειται να επαναλάβει τα ίδια στρατηγικά λάθη.
«Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι η πλήρης εφαρμογή του CBAM θα αυξήσει το κόστος παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη κατά 43%. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη θα είναι τουλάχιστον 43% ακριβότερη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», δήλωσε η πηγή.
«Εάν η παραγωγή είναι τόσο πολύ ακριβότερη στην Ευρώπη, γιατί να επενδύσει οποιαδήποτε εταιρεία στην Ευρώπη;» αναρωτήθηκε η πηγή, προσθέτοντας ότι ο σημερινός σχεδιασμός του ETS δεν θα οδηγήσει σε βιομηχανική απανθρακοποίηση, αλλά αντίθετα σε «περαιτέρω αποβιομηχάνιση».
«Αυτό το σημείο είναι κρίσιμο, διότι αν δεν παράγουμε χάλυβα ή αλουμίνιο στην Ευρώπη, τότε δεν θα είμαστε σε θέση να παράγουμε ούτε μονάδες ΑΠΕ, ηλεκτρικά οχήματα ή άλλη καθαρή τεχνολογία. Απλώς θα είναι ευκολότερο και φθηνότερο να παραχθούν αυτές οι τεχνολογίες αλλού (πιθανότατα στην Κίνα ή ακόμη και στις ΗΠΑ), όπου έχουν ανταγωνιστική πρόσβαση στις πρώτες ύλες», δήλωσε η πηγή.
Πηγή: EURACTIV