Matrex: Πλεονεκτήματα μητρών διέλασης αλουμινίου με ψύξη υγρού αζώτου
Η χρήση του υγρού αζώτου στην ψύξη μίας μήτρας διέλασης γίνεται πλέον μία εδραιωμένη πρακτική για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προφίλ και την αύξηση της παραγωγικότητας της πρέσας.
Κατά τη διάρκεια της διέλασης, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες λόγω της προθέρμανσης της μπιγιέτας, της τριβής του αλουμινίου στις επιφάνειες της μήτρας αλλά και της ενέργειας παραμόρφωσης.
Ειδικότερα, η θερμότητα κατά την έξοδο του προφίλ είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρά ελαττώματα όπως το pick-up στο προφίλ και τα σχισίματα που οδηγούν στο σκραπ. Οι υψηλές θερμοκρασίες λοιπόν, επηρεάζουν άμεσα την ταχύτητα της διέλασης, τη διάρκεια ζωής της μήτρας, την ποιότητα επιφάνειας του παραγόμενου προφίλ και συνεπώς την παραγωγικότητα της πρέσας.
Μεταξύ των διαφορετικών επιλογών που προσφέρονται για τον έλεγχο και τον περιορισμό των αυξημένων θερμοκρασιών, η χρήση του υγρού αζώτου στην ψύξη της μήτρας αρχίζει να γίνεται πλέον μια εδραιωμένη βιομηχανική πρακτική για την επίτευξη των στόχων βελτίωσης στην ποιότητα του παραγόμενου προφίλ και την αύξηση της παραγωγικότητας της πρέσας.
Ένας σωστός σχεδιασμός προϋποθέτει την τοποθέτηση των καναλιών προκειμένου να αφαιρεθεί η θερμότητα όπου δημιουργούνται οι υψηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να περιορίζεται η παραμόρφωση του υλικού εντός της μήτρας.
Το άζωτο πρέπει να εισέλθει στο κανάλι ψύξης (cooling channel), αφαιρώντας τη θερμότητα σε όλη την περιοχή των bearing, όπου δίνεται το σχήμα του προφίλ και να εξέρχεται από τις οπές μεταφοράς που βλέπουν την επιφάνειά του (injector channel). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ατμόσφαιρα αδρανούς αερίου, αποτρέποντας την οξείδωση στην επιφάνεια του προφίλ και των bearing της μήτρας.
Κατά κανόνα, τα κανάλια τοποθετούνται στην επιφάνεια του υποστηρίγματος (die backer), μέσω αφαιρετικών τεχνολογιών όπως φρεζάρισμα και τρύπημα. Η επιλογή αυτής της τοποθέτησης προκύπτει λόγω κατασκευαστικής ευκολίας, αποφεύγοντας έτσι περιορισμούς που προέρχονται από την όποια πολυπλοκότητα της γεωμετρίας του προφίλ. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση ψύξης του προφίλ και της μήτρας.
Είναι σαφές ότι ο βαθμός απόδοσης της ψύξης εξαρτάται από τη συνολική σχεδίαση των καναλιών στη μήτρα και από πολλές άλλες εμπλεκόμενες παραμέτρους. Ξεκινώντας από τις βέλτιστες πρακτικές, ο σχεδιαστής πρέπει να λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες για να προσαρμόσει τα κανάλια σε κάθε συγκεκριμένο προφίλ. Κλειδί της επιτυχίας είναι η γνώση του εξοπλισμού διέλασης που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του προφίλ, αλλά και των προδιαγραφών επιφάνειας του παραγόμενου προϊόντος.
Η καθημερινή συνεργασία και επικοινωνία με τους πελάτες αποτελεί βασικό πυλώνα της Matrex αλλά και μια από τις καλύτερες προστιθέμενες αξίες της. Η εταιρεία βελτιώνει συνεχώς την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας υγρού αζώτου, χρησιμοποιώντας ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων (F.E.A.).
Προκειμένου να σχεδιαστούν κανάλια ικανά να ψύχουν ομοιόμορφα τη μήτρα και λαμβάνοντας υπόψιν τυχόν ανομοιογένειες του προφίλ που απαιτούν διαφορετικό ρυθμό ψύξης, το τμήμα του simulation αναπτύσσει μια διαδικασία προσομοίωσης της συμπεριφοράς του υγρού αζώτου. Στόχος είναι η ανάπτυξη και η εξέλιξη της τεχνογνωσίας στη χρήση υγρού αζώτου που θα δώσει στην Matrex πλεονέκτημα στην αγορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές.
Ενδεικτικά στα παρακάτω διαγράμματα βλέπουμε συγκριτικά δεδομένα μητρών με χρήση υγρού αζώτου και χωρίς, που αφορούν τις ταχύτητες διέλασης, την παραγωγικότητα της πρέσας, αλλά και τη συνεχόμενη παραγωγή μπιγιετών. Στην πρέσα που εφαρμόστηκε η τεχνολογία υγρού αζώτου για τις συγκεκριμένες μήτρες, χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ψεκασμού της A.T.I.E. Uno Informatica S.r.L.