Θ. Παγιάτης, Πρόεδρος ΠΟΒΑΣ: «Πρωτοφανής συγκυρία συνεχόμενων και ταυτόχρονων απειλών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκφράζει τις ανησυχίες του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτήν την πρωτοφανή συγκυρία εξωγενών παραγόντων που επηρεάζουν την τοπική αγορά.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΒΑΣ), Θεόφιλος Παγιάτης μίλησε αποκλειστικά στο aluNET.gr, μέσα από το οποίο μοιράζεται τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς του για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και ειδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μιλά για μία πρωτοφανή συγκυρία συνεχόμενων και ταυτόχρονων απειλών οι οποίες οδηγούν σε έντονες πληθωριστικές πιέσεις που οι επιχειρήσεις είναι αδύνατον να απορροφήσουν, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει σχετική ευαισθητοποίηση από όλους και να αναπτυχθεί μία κουλτούρα συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Παγιάτη.
«Ζούμε σε μία πραγματικότητα όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προσπαθούν να ορθοποδήσουν ανάμεσα σε μία πρωτοφανή συγκυρία συνεχόμενων και ταυτόχρονων απειλών. Αναφέρομαι στην απειλή της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και την πρωτοφανή έξαρση του πληθωρισμού, που πραγματικά αποτελεί έναν εφιάλτη, τόσο για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσο και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες παρακολουθούν με τρόμο τiς ξέφρενες ανοδικές τάσεις των διεθνών τιμών ενέργειας και πρώτων υλών.
Οι βιοτέχνες, οι έμποροι και οι επαγγελματίες προεξοφλούν ότι θα υπάρξει νέος γενικευμένος κύκλος ανατιμήσεων, διότι οι προμηθευτές τους αδυνατούν να συγκρατήσουν τις τιμές, απορροφώντας το επιπλέον κόστος. Αντιμέτωποι λοιπόν με αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε όλοι μας να περιορίσουμε στα όρια της αντοχής μας την αύξηση των τιμών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στα πλαίσια που η δημοσιονομική σταθερότητα της επιτρέπει.
Σαφώς η ΕΕ έχει την πρόθεση να στηρίξει τα κράτη μέλη από το κύμα της ακρίβειας και της αύξησης του πληθωρισμού, έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό μικρότερη επίπτωση στην ανάπτυξη των οικονομιών. Επιπροσθέτως, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σίγουρα θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις οικονομίες των κρατών μελών, ιδιαίτερα στις ευάλωτες χώρες, συνυπολογίζοντας ότι οι στρόφιγγες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη ανοικτές.
Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί είναι πιθανή μία αύξηση της τάξης του 10%, ίσως και μεγαλύτερη σε πολλά αγαθά. Το άλμα των τιμών της ενέργειας θα φέρει αυξήσεις σε βασικά αγαθά, ενώ αναμένεται να παρατηρηθούν ελλείψεις στο σιτάρι το καλαμπόκι, αλλά και πρώτες ύλες όπως τα μέταλλα. Άλλωστε το αλουμίνιο έχει σημειώσει ιστορικό ρεκόρ αυξήσεων με τις βιοτεχνίες να παραμένουνε ευάλωτες απέναντι στο κλιμακούμενο κύμα ανατιμήσεων.
Για να διαχειριστούμε συνολικά αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις αρχικά η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης ως μία πρώτη αποφασιστική και αναγκαία κίνηση ώστε να δημιουργήσει ένα πρώτο ανάχωμα. Στην παρούσα φάση η κοινωνία γνωρίζει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική πολλές φορές από αυτήν που θέλουν να παρουσιάζουν ορισμένοι προκειμένου να μην αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους, προβάλλοντας ως πρώτο θέμα το πλαφόν που θα επιβληθεί στο περιθώριο κέρδους ορισμένων επιχειρήσεων με τόση ένταση.
Δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί βελτίωση στην ανθεκτικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που πολλές φορές οι ίδιοι οι επιχειρηματίες είναι ταυτισμένοι με την ίδια την επιχείρηση. Κατά συνέπεια αφού δεν υπήρξαν ευκαιρίες και προληπτικές ενέργειες και η πιστοληπτική τους ικανότητα βρίσκεται στο Ναδίρ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, όταν μάλιστα για μακρά περίοδο ζούνε τις συνέπειες των μνημονίων, της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι, αλλά ωστόσο μπορούμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ο καθένας από την πλευρά του προκειμένου να υπάρξει σχετική ευαισθητοποίηση από όλους, ενώ ταυτόχρονα να αναπτυχθεί μία κουλτούρα συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που η ενεργειακή κρίση και το κύμα της ακρίβειας προκαλούν, αφήνοντας στην άκρη την λογική του Πόντιου Πιλάτου».