Λάμπρος Γιαννούχος: «Θετικό το αποτύπωμα της ΕΤΕΜ το 2020, παρά την κρίση της πανδημίας»
Ο Γενικός Δ/ντης της ETEM, Λάμπρος Γιαννούχος αναλύει σε συνέντευξή του στο “aluminium magazine” το αποτύπωμα της περσινής χρονιάς στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και μεταφέρει τις σκέψεις του για το μέλλον της ιστορικής διέλασης και του κλάδου γενικότερα.
- Το 2020 ήταν σαφώς μία σημαδιακή χρονιά που θα μνημονεύεται για καιρό. Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν οι πωλήσεις της περσινής χρονιάς σε επίπεδο ελληνικής αγοράς;
Το 2020 είναι μια χρονιά η οποία χαρακτηρίστηκε από τρεις μεγάλους παράγοντες που επηρέασαν το παγκόσμιο οικονομικό χώρο. Το πρώτο ήταν η κορύφωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, το δεύτερο ήταν οι πολιτικές χρηματοοικονομικής χαλάρωσης και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ φυσικά το τρίτο μεγάλο γεγονός ήταν η εξάπλωση της πανδημίας COVID -19. Και τα τρία παραπάνω γεγονότα, στο τρέχoν παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα είχαν επίδραση στην Ελληνική αγορά. Απροσδόκητα, το συνολικό αποτύπωμα ήταν θετικό, αναδεικνύοντας ότι πετυχημένες πρακτικές σε πολιτικο-οικονομικό επίπεδο μπορούν να περιορίσουν ακόμα και έντονα υφεσιακές συγκυρίες αν εφαρμοστούν έγκαιρα και αποφασιστικά.
- Την περίοδο της πρώτης οικονομικής κρίσης, πριν μία δεκαετία, οι εξαγωγές έδωσαν σημαντική χείρα βοηθείας στον κλάδο αλουμινίου. Σε τι βαθμό συνέβαλαν και πως διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές μέσα στο 2020;
Θεωρούμε λανθασμένη την πρακτική της προσφυγής στις εξαγωγές όταν η ζήτηση στην Ελλάδα περιορίζεται. Οι «απεγνωσμένες» πωλήσεις σε αγορές με μεγάλη κατανάλωση χωρίς σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική, μόνο κακό κάνουν στις επιχειρήσεις. Οι εξαγωγές για την ΕΤΕΜ είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης και ως τέτοιος γνώρισε το 2020 την προγραμματισμένη ανάπτυξη του, αποτελώντας το 50% των πωλήσεων σε όγκο και αξία.
Οι εξαγωγές για την ΕΤΕΜ είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης, αποτελώντας το 50% των πωλήσεων σε όγκο και αξία.
- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη μετακορωνοϊού εποχή σε επίπεδο κλάδου αλουμινίου; Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η αγορά την επόμενη μέρα;
Η μετα-κορωνοϊού εποχή στην Ελλάδα συμπίπτει χρονικά και με την έξοδο από την χρηματοπιστωτική κρίση, οπότε το να διακρίνει κανείς τις επιδράσεις δύο τόσο σημαντικών γεγονότων και να αποδώσει ποσοτικά τα οφέλη στο ένα ή το άλλο, είναι μια άσκηση για δυνατούς λύτες. Σίγουρα η αγορά έχει δυναμική που θα εκτονώσει προς διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του αλουμινίου. Όμως η επίδραση του COVID -19 προκαλεί αντίστροφα ροές κεφαλαίων που θα κατευθύνονταν προς τα κεφαλαιουχικά αγαθά, προς καταναλωτικές δαπάνες. Συνολικά αναμένουμε η αγορά να έχει θετικό πρόσημο για πολλά χρόνια ακόμη.
- Μέσα στο 2020 είχαμε και την έναρξη του νέου «Αυτονομώ – Εξοικονομώ» που σχεδιάστηκε ως συνεχές πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Κατά πόσο πιστεύετε θα συμβάλει στα οικονομικά μεγέθη του κλάδου και ποια πράγματα ενδεχομένως χρήζουν βελτίωσης;
Σίγουρα η μετατροπή του προγράμματος σε διαρκές θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξομάλυνση του ρυθμού ένταξης των έργων και κατ’ επέκταση στη ζήτηση των υλικών από τη βιομηχανία. Άρα, ένα θετικό δείγμα ήδη φαίνεται να υπάρχει. Θεωρούμε ότι ένα πρόγραμμα με «πράσινο» χαρακτήρα θα πρέπει να δίνει βάθος στις δράσεις και να προαπαιτεί οι όποιες εντασσόμενες ενέργειες να έχουν προβλέψεις για τα υλικά που επιδοτούνται και μετά το τέλος του ωφέλιμου κύκλου ζωής.
Συγκεκριμένα, για το αλουμίνιο προσδοκούμε στα 2025 χρόνια που θα μεσολαβήσουν από την εγκατάσταση μέχρι την αντικατάσταση, όλο το υλικό να ανακυκλωθεί και να επανεισαχθεί στο κύκλωμα παραγωγής εκ νέου. Έτσι μπαίνουν στέρεες βάσεις για τη μείωση των ρύπων όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον.