Τα επικείμενα ενεργειακά διλήμματα της Κίνας και το ράλι του αλουμινίου στο LME
Η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος μετά από τους περιορισμούς ελέω COVID-19, οδήγησε και εξακολουθεί να οδηγεί την τιμή του ελαφρού μετάλλου σε πολυετή υψηλά στο LME, ειδικά από τη στιγμή που η Κίνα εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη όρεξη για αλουμίνιο.
Σύμφωνα με τις τοπικές τελωνειακές αρχές, οι εισαγωγές αλουμινίου της Κίνας κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 150% το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος. Οι κινεζικές εισαγωγές άγγιξαν τους 450 χιλ. τόνους, επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2009.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής αλουμινίου στον κόσμο, έχει να διαχειριστεί ένα έλλειμμα περίπου 0,9 εκατομμυρίων τόνων που έχει εκτοξεύσει τις εισαγωγές ελαφρού μετάλλου της χώρας.
Τα νέα είναι καλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η ALCOA περίμενει η ζήτηση αλουμινίου να καταγράψει αύξηση 10% εκτός Κίνας την τρέχουσα χρονιά μετά από δύο δεκαετίες!
Αξίζει να προστεθεί ότι σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της HINDALCO, η ζήτηση αλουμινίου έχει επιστρέψει σε προ-COVID-19 επίπεδα από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Ο «πράσινος» παράγοντας και το αποτύπωμα άνθρακα
Το τελευταίο ράλι της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου αποδίδεται σε κερδοσκοπική δραστηριότητα που πυροδότησαν οι περικοπές στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμίνιου στην πόλη Baotou στην Εσωτερική Μογγολία στην προσπάθεια της επαρχίας να πιάσεις τους ενεργειακούς της στόχους.
Οι περικοπές δεν είναι πολύ μεγάλες, αφορούν περίπου 200 χιλ. τόνους δυναμικότητα, για να έχουν κάποιο σοβαρό αντίκτυπο στη συνολική κινεζική παραγωγή αλλά αποτελούν προάγγελο για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η Κίνα έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια να μειώσει το αποτύπωμά της σε άνθρακα κάτι που θέτει σοβαρά ερωτήματα στο τι θα γίνει με την ιδιαίτερα ενεργοβόρα βιομηχανία παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου της χώρας.
Ο αγώνας του κλάδου αλουμινίου να πάρει το μερίδιό του από την αγορά ενέργειας της χώρας, περιπλέκεται από το γεγονός ότι πολλές μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου χρησιμοποιούν ενέργεια που προέρχεται από λιγνίτη με ιδιαίτερα υψηλό αποτύπωμα.
Η Κίνα παρήγαγε 36 εκατ. τόνους πρωτόχυτου αλουμινίου το 2019 και χρησιμοποίησε περίπου 484.342 γιγαβατώρες ενέργειας για να το πράξει, το 88% της οποίας προήλθε από λιγνίτη, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες από το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου (IAI).
Παρότι υπάρχουν επαρχίες με πρόσβαση σε πράσινη υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως η Γιουχάν, οι περισσότερες μονάδες παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στην Κίνα στηρίζονται στον λιγνίτη. Το παραπάνω θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα, διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις λόγω της δέσμευσης της χώρας για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2060.
Τα περιθώρια της Κίνας στενεύουν
Η πρόκληση για αποκαρβονισμό της βιομηχανίας πρωτόχυτου αλουμινίου προσκρούει πάνω στην ανάγκη αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής κατά 25 εκατ. τόνους ώστε να καλυφθεί η προβλεπόμενη ζήτηση έως το 2050!
Η Κίνα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στον 21ο αιώνα. Η αχανής ασιατική χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 58% της παγκόσμιας παραγωγής.
Ωστόσο, οι ενεργειακές προκλήσεις και δεσμεύσεις της χώρας κάνουν τα περιθώρια περαιτέρω αύξησης της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου να στενεύουν επικίνδυνα.
Είναι πλέον σαφές ότι σε επαρχίες όπως η Εσωτερική Μογγολία, ακόμη και η διατήρηση της υπάρχουσας δυναμικότητας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το Πεκίνο επανεξετάζει τόσο τη συνολική κατανάλωση ενέργειας όσο και το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Συμπερασματικά, η «πράσινη» πολιτική της Κίνας έχει ήδη αρχίσει να αναδιαμορφώνει τόσο τους τομείς παραγωγής ενέργειας όσο και του αλουμινίου και ο αντίκτυπος για τη βιομηχανία του ελαφρού μετάλλου θα είναι παγκόσμιος.
Σωτήρης Κρουστάλλης
sk@aluminium.gr