ALUMIL: Και φέτος αποκλειστικός Χρυσός Χορηγός στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής
Η ALUMIL ήταν και φέτος υπερήφανος αποκλειστικός Χρυσός Χορηγός στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε το γνωστό αρχιτεκτονικό περιοδικό ΔΟΜΕΣ στο Μουσείο Μπενάκη, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας.
Ο θεσμός μετονομάστηκε σε «Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής» από την προηγούμενή του ονομασία «Δομές Βραβεία», δείχνοντας στον 11ο χρόνο απονομής πλέον την πρόθεση για αυτονομία της διοργάνωσης με στόχο την ανάδειξη του σημαντικού αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα.
Με διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους Valerio Olgiati από το Flims στην Ελβετία, Oliver Thill, διευθυντή του Atelier Kempe Thill στο Ρότερνταμ και EmilioTuñón, διευθυντή του Tuñón Arquitectos, αλλά και καθηγητή-πρόεδρο της Ανωτάτης Πολυτεχνικής Σχολής Αρχιτεκτονικής της Μαδρίτης, τα έργα που διακρίθηκαν, αναμφίβολα δεν ήταν τυχαία, επιδεικνύοντας καινοτόμο πνεύμα, υψηλή αισθητική και πρωτοτυπία.
Συνολικά υποβλήθηκαν 191 έργα για τις εξής τέσσερις κατηγορίες: (1) «Πραγματοποιημένο έργο», (2) «Πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο», (3) «Πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα», και (4) «Μελέτη». Επίσης, για τρίτη συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Συναδέλφων, όπου κριτές ήταν οι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν ως υποψήφιοι στις κατηγορίες «Πραγματοποιημένο έργο» και «Μελέτη».
Ακολουθούν τα έργα που διακρίθηκαν με βραβείο.
Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο: Κατοικία με Τέσσερις Κήπους, Λευκωσία
Η ιδέα του μυστικού κήπου, ενός πράσινου μικροσυστήματος απ’ την εσωτερική πλευρά του κτιρίου με καλλωπιστική και καλλιεργητική χρήση, αποτελεί στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Λευκωσίας -οι αναφορές ξεκινούν από τον 14ο αιώνα- και ενέπνευσε το αρχιτεκτονικό γραφείο draftworks*architects.
Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα: Κατοικία στις Αχλαδιές, Σκιάθος
Τοποθετημένη σε επικλινές οικόπεδο με θέα τη θάλασσα, η κατοικία σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτόνισσα Λυδία Ξυνογαλά ως μια σειρά παράλληλων, γειτονικών όγκων, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε διαφορετική στάθμη. Κάθε ένας έχει διαφορετική λειτουργία -ο υψηλότερος προσφέρει την είσοδο στο χώρο και ταυτόχρονα ένα εκπληκτικό κάδρο στο θαλάσσιο τοπίο- αλλά όλοι τους είναι διαμπερείς με δύο ανοίγματα, αφενός προς τη θάλασσα κι αφετέρου προς την πλαγιά, ενώ οι ανατολικές και δυτικές προσόψεις του καθενός δεν έχουν ανοίγματα, προστατεύοντας από τη θερμότητα του ήλιου.
Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο: Ωδείο Αθηνών
Το ανεκπλήρωτο όραμα του Ιωάννη Δεσποτόπουλου για ένα πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών δεν έφθασε ποτέ στην ολοκλήρωση, πέρα από την αίθουσα συναυλιών που και πάλι δεν ακολουθούσε τα σχέδια του αρχιτέκτονα. Η προοδευτική φθορά του χρόνου, οι προσθετικές επεμβάσεις σε επίπεδο επίπλωσης και διακόσμησης και η ανολοκλήρωτη κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού επέβαλαν την αποκατάσταση, την οποία ανέλαβαν οι Atelier 66.
Καλύτερη μελέτη: Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα
Για μια σχολή καλών τεχνών, πρωταρχικός στόχος είναι να τροφοδοτεί με έμπνευση όσους τη χρησιμοποιούν. Έτσι ξεκίνησαν την μελέτη του ο Κωνσταντίνος Γρίβας και ο Στέλιος Ζερέφος, καταλήγοντας σε ένα κτίριο με μεγάλες διαστάσεις, ελεύθερη κάτοψη με άπλετο διάχυτο φυσικό φωτισμό και άμεση πρόσβαση στις υποστηρικτικές λειτουργίες, όπου οι χώροι είναι ευμετάβλητοι και ενθαρρύνεται η συζήτηση, η προβολή, η ζύμωση.
Τέλος, τα Βραβεία Συναδέλφων απέσπασαν η μελέτη των Κωνσταντίνου και Αλκυβιάδη Πυλιώτη για συγκρότημα κατοικιών στη Μάνη -μια τριπλοκατοικία που αγκαλιάζεται από το μεσογειακό τοπίο- καθώς και η πραγματοποιημένη «Κατοικία με τέσσερις Κήπους» στη Λευκωσία του γραφείου draftworks*architects, το οποίο έλαβε έτσι και δεύτερο βραβείο.
H ALUMIL υποστηρίζει θερμά την αρχιτεκτονική αριστεία και βρίσκεται δίπλα στην ταλαντούχα αρχιτεκτονική κοινότητα της χώρας, η οποία μέσα από το εξαιρετικό έργο της εκτός από εντυπωσιακό κτίρια, προσφέρει έμπνευση στις επόμενες γενιές.