IAI: Αισιόδοξα τα μακροπρόθεσμα σενάρια για το αλουμίνιο στη μετά COVID-19 εποχή!
Μια νέα έκθεση από το CM Group έρχεται να φέρει αισιοδοξία στη βιομηχανία αλουμινίου όσον αφορά στη μετά COVID-19 εποχή, καθώς περιέχει ενθαρρυντικά στοιχεία που δείχνουν σταθερή άνοδο της ζήτηση μετά από πτώση 5,4% τη τρέχουσα χρονιά. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου εκτιμάται από την ερευνητική εταιρεία ότι θα φθάσει τους 298 εκατ. τόνους ανά έτος το 2050!
Η εν λόγω έκθεση που αποτελεί μια αρχική αξιολόγηση του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου σημειώνει ότι, ενώ είναι αναπόφευκτο ότι η ζήτηση αλουμινίου θα μειωθεί φέτος, στο πέρα του χρόνου και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η εικόνα είναι πολύ θετική. Οι οδηγοί ανάπτυξης της ζήτησης αλουμινίου παραμένουν αμετάβλητοι μετά τον COVID-19 και οι ευκαιρίες έχουν γίνει μεγαλύτερες.
Η έκθεση που ανατέθηκε στο CM Group από το γνωστό Διεθνές Ινστιτούτου Αλουμινίου (IAI) δείχνει μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις στον τομέα των μεταφορών, των υποδομών, της ενέργειας και της ασφάλειας των τροφίμων που η βιομηχανία αλουμινίου είναι έτοιμη να προσφέρει. Αυτή ήταν η τάση υπήρχε πριν την πανδημία αλλά η κρίση ήρθε να την επιταχύνει.
Το αλουμίνιο είναι το πλέον ανακυκλώσιμο υλικό. Μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά. Τόσο το αλουμίνιο όσο και τα κράματά του μπορούν να λιωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς «εκπτώσεις» στις μηχανικές του ιδιότητες. Περίπου το 75% του συνόλου του αλουμινίου που έχει παραχθεί, χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Με ένα τόσο ισχυρό διαπιστευτήριο βιωσιμότητας, το ελαφρύ μέταλλο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των καταναλωτών.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ινστιτούτου Αλουμινίου (IAI), Miles Prosser, δήλωσε: «Ο COVID-19 μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μία κομβική στιγμή για τη βιομηχανία αλουμινίου. Το ότι η βιομηχανία αλουμινίου (όπως όλες οι βιομηχανίες) έπρεπε να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες της κοινωνίας σχετικά με τις επιδόσεις του ESG, ήταν ήδη κατανοητό, αλλά το 2020 έχει οξύνει αυτές τις προσδοκίες. Η αυξανόμενη ζήτηση βασίζεται στην παράδοση μετάλλου σε αγορές που ανταποκρίνονται και υπερβαίνουν αυτές τις προσδοκίες – χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Η έκθεση του CM Group κάνει χρήση εκτιμήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), τις οποίες συνδυάζει με τα στοιχεία του ίδιου του γκρουπ και ένα στοχευόμενο ερωτηματολόγιο με δειγματοληψία από όλη τη βιομηχανία.
Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο δείχνουν ένα ισχυρό θετικό προαίσθημα στον κλάδο αλουμινίου, με το 83% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι η πανδημία θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην κατανάλωση αλουμινίου. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία της Κίνας (του μεγαλύτερου καταναλωτή αλουμινίου) θα ανακάμψει το 2021, κάτι που συμβαδίζει με τα στατιστικά δεδομένα του CM Group.
Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δεν πιστεύουν ότι η πανδημία θα προκαλέσει θεμελιώδεις αλλαγές στην προμήθεια και την κατανάλωση αλουμινίου και ότι οι οργανισμοί με χαμηλά κόστη και καλές επιδόσεις θα βγουν ωφελημένοι και θα αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους σε βάρος των ανταγωνιστών τους που διατηρούν υψηλά κόστη.
Ο κ. Prosser πρόσθεσε ότι «η βιομηχανία αλουμινίου -όπως όλοι οι βιομηχανικοί τομείς- εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα μέλλον με δοκιμασίες βραχυπρόθεσμα, αλλά υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Χρειαζόμαστε όλα τα χέρια στο κατάστρωμα – οι καταναλωτές, οι ηγέτες της βιομηχανίας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι κυβερνήσεις και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους για έχουμε θετική αλλαγή. Οι ευκαιρίες είναι εκεί. Και εν μέσω αυτής της πανδημίας του COVID‑19 βρίσκεται ελπίδα και καλές προοπτικές για τη βιομηχανία αλουμινίου».
Σωτήρης Κρουστάλλης
sk@aluminium.gr