ΠΟΒΑΣ: Πλαίσιο 13 προτάσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου!
Η ΠΟΒΑΣ μετά από έρευνα και συλλογή απόψεων από τον κλάδο των κατασκευαστών σε όλη την Ελλάδα, κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων για την επόμενη μέρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πλαίσιο χαρακτηρίζεται από 13 σημεία και έχει κατεύθυνση σαφώς την ενίσχυση της ρευστότητας και την διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά συγχρόνως την ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με συγκεκριμένες προτάσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς.
Τα υποστηρικτικά μέτρα όπως η δανειοδότηση των επιχειρήσεων, πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια ενισχύοντας την προσπάθεια των επιχειρήσεων προς την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά να συνδυαστούν με την έναρξη των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας (Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον, Ηλέκτρα), την αύξηση των κονδυλίων και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης και αποπληρωμής των έργων.
Επίσης η ΠΟΒΑΣ βάζει πάλι στο τραπέζι το θέμα της φοροαπαλλαγής 40% για δράσεις που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων (υλικά & εργασία) απ’ ευθείας στον φόρο εισοδήματος, είτε αφορά επαγγελματίες είτε ιδιώτες με ίδια κεφάλαια και επιμένει στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις μικρές επιχειρήσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία παράλληλα επισημαίνει ότι δεν μπορούν να ισχύουν τα ίδια αυστηρά πιστοληπτικά κριτήρια δανειοδότησης των επιχειρήσεων, τα οποία εκ προοιμίου καθιστούν περίπου το 50% των επιχειρήσεων ανίκανες να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Η ΠΟΒΑΣ ευχαριστεί θερμά το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ το οποίο στηρίχθηκε χάρη στην αυτοθυσία τους και τα γρήγορα αντανακλαστικά ορισμένων συμπολιτών μας, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν διαπραγματεύεται στη σφαίρα ιδιωτικών συμφερόντων.
Το πλαίσιο που κατατέθηκε στο Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ θα προωθηθεί άμεσα με ένα σύνολο προτάσεων από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας προς τα αρμόδια υπουργεία.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι προτάσεις της ΠΟΒΑΣ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου:
- Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για εργοδότες και εργαζόμενους.
- Επιδότηση 30% του ενοικίου επαγγελματικής στέγης για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Άτοκα δάνεια για κάλυψη του υπόλοιπου ποσού για 6 μήνες.
- Προστασία της επαγγελματικής στέγης για 6 μήνες να μην υπάρξουν εξώσεις.
- Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας (Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον, Ηλέκτρα) και να υπάρξει αύξηση των σχετικών κονδυλίων.
- Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων και αποπληρωμής των προμηθευτών από τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.
- Δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία χωρίς αυστηρά πιστοληπτικά κριτήρια.
- Φοροαπαλλαγή 40% για δράσεις που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων (υλικά & εργασία) απ’ ευθείας στον φόρο εισοδήματος είτε αφορά επαγγελματίες είτε ιδιώτες με ίδια κεφάλαια. Ταυτόχρονη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%.
- Η προστασία της πρώτης κατοικίας να επεκταθεί για 2 έτη ακόμα.
- Να γίνει άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης από το Δημόσιο για 1 χρόνο π.χ. πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, δέσμευση Τραπεζικών λογ/σμών.
- Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.
- Επιδότηση τήρησης θέσεων εργασίας, καθώς και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις μικρές επιχειρήσεις.
- Δυνατότητα 6μηνης παράτασης καταβολής ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Σε περίπτωση έγκαιρης καταβολής να παρέχεται έκπτωση 25%.