14° Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονικές Κατασκευές»: Ο κλάδος μπορεί και πάλι να χαμογελά!
Άκρως επιτυχημένο ήταν κατά κοινή ομολογία διοργανωτών, εκθετών και επισκεπτών το 14ο Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονικές Κατασκευές» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.
Με πλούσια θεματολογία, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πολυποίκιλες ομιλίες, παράλληλες εκδηλώσεις, έκθεση εξαιρετικών έργων και προϊόντων, βραβεύσεις καθώς και παρουσία σημαινόντων ανθρώπων του κλάδου αλουμινίου, καθώς και πολιτικών αλλά και αρχιτεκτόνων, το συνέδριο σηματοδότησε μία νέα αρχή περισσότερη αισιόδοξη για αυτό που έρχεται.
Το μέλλον των κατασκευών και ο ρόλος του κλάδου αλουμινίου σε ένα σύγχρονο κόσμο με «έξυπνα» σπίτια που έχουν στο επίκεντρο την εξοικονόμηση ενέργειας ήταν από τα κεντρικά θέματα του 14ου Συνεδρίου, με ομιλίες που κάλυψαν το ζήτημα από πολλές πλευρές.
Το ίδιο το Ζάππειο προσέδωσε κύρος στο φετινό συνέδριο, με τη βαριά ιστορική σκιά του, κύρος που ενισχύθηκε με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη το απόγευμα του Σαββάτου, ο οποίος ανέφερε πράγματα σχετικά με τους στόχους του Υπουργείου στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας για πρώτη φορά.
Οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη για το «Εξοικονομώ 3»
Ο Υπουργός κατά την ομιλία του σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στην ενότητα του συνεδρίου «Ανάπτυξη Ενεργειακής Κουλτούρας» με συντονιστή τον Γιώργο Καλογεράκη, αναφέρθηκε στο θέμα των ενεργειακών αναβαθμίσεων των κατοικιών, το οποίο πλέον για τo ΥΠΕΝ, όπως τόνισε, είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας, με συνεχόμενα προγράμματα και με στόχο κάθε χρόνο 50-55 χιλ. τουλάχιστον κατοικίες να αναβαθμίζονται ενεργειακά.
Δεσμεύθηκε ότι κάθε χρόνο θα διατίθενται για τον σκοπό αυτό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, αλλά θα αναζητούνται και άλλοι πόροι ώστε ο στόχος να φθάνει το 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους συνέδρους ότι ήδη προετοιμάζεται το νέο «Εξοικονομώ 3» για το 2020, το οποίο ενδεχομένως θα έχει κάποια άλλη ονομασία.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι το πλάνο χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων στη χώρα θα στηριχθεί σε τρεις πυλώνες. Αρχικά σχεδιάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή του ΕΣΠΑ στα ενεργειακά προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ». Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την παροχή περαιτέρω φορολογικών κινήτρων που θα αποτελέσουν δέλεαρ για τους πολίτες ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Τρίτον, σε συνεργασία με τις τράπεζες, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο δανεισμού που θα αφορά τέτοιου τύπου εργασίες.
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός μίλησε και για τροποποιήσεις στον ΚΕΝΑΚ υπό το πρίσμα των μεγάλων αναγκών ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Οι αρχιτέκτονες εμπιστεύονται το αλουμίνιο
Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα που βγήκε ως συμπέρασμα από τα τεκταινόμενα του φετινού συνέδριου, είναι ότι οι αρχιτέκτονες εμπιστεύονται το αλουμίνιο ως υλικό και ότι ο δεσμός κατασκευαστή αλουμινίου και αρχιτέκτονα είναι ιδιαίτερα ισχυρός.
Όπως αποκάλυψε η εξαιρετική μελέτη για τον κλάδο αλουμινίου του Καθηγητή Marketing Αθανάσιου Κρυστάλλη, αλλά επιβεβαιώθηκε και από τις ομιλίες των προσκεκλημένων αρχιτεκτόνων, το αλουμίνιο ανήκει στις κορυφαίες επιλογές των επαγγελματιών της αρχιτεκτονικής, ενώ και η σχέση κατασκευαστή και αρχιτέκτονα είναι πολύ καλή, με αμοιβαίο σεβασμό του ενός για τη δουλειά του άλλου.
Οι εποχές του «Κυρ-Παντελή» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, καθώς η νέα γενιά κατασκευαστών είναι άριστα καταρτισμένη και σε θέση να συνεργαστεί αρμονικά με τους αρχιτέκτονες, προσφέροντας υψηλού επιπέδου λύσεις ώστε αυτοί να υλοποιήσουν απρόσκοπτα και χωρίς εκπτώσεις το αρχικό τους όραμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι αρχιτέκτονες εκτιμούν τα προϊόντα αλουμινίου σε μεγάλο βαθμό. Ειδικότερα αναγνωρίζουν τις εξαιρετικές τους ενεργειακές επιδόσεις, την ελάχιστη συντήρηση που απαιτούν και τις πολλές σχεδιαστικές και αισθητικές επιλογές που προσφέρουν.
Ψηλά στις προτιμήσεις των αρχιτεκτόνων όταν επιλέγουν ένα δομικό προϊόν αλουμινίου είναι οι πιστοποιήσεις και το value for money δηλαδή η σχέση ποιότητας / τιμής. Ειδικά το δεύτερο, είναι ένας τομέας που οι αρχιτέκτονες προσδοκούν περαιτέρω βελτιώσεις από τον κλάδο αλουμινίου.
Συμπεράσματα & μέλλον
Η διεύρυνση του συνεδρίου που πλέον έχει ανοίξει τα φτερά του πέρα από τα στενά πλαίσια του κλάδου αλουμινίου ήταν εμφανής στη φετινή διοργάνωση, με περισσότερους εκπρόσωπους και ομιλίες από τον γενικότερο κλάδο των κατασκευών και όχι μόνο.
Το φετινό συνέδριο, στο οποίο η συμμετοχή άγγιξε τετραψήφια νούμερα, έδωσε τον τόνο για ένα μέλλον, όπου ο άνθρωπος και το περιβάλλον θα είναι στο επίκεντρο των κατασκευών.
Η εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο τη μακροβιότητα του πλανήτη μας σημαίνει ότι το υλικό μας, το αλουμίνιο θα είναι στο προσκήνιο τα χρόνια που έρχονται, με τη ζήτηση να αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. τόνους το 2050!
Το 14ο Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους προσκεκλημένους του να ενημερωθούν σήμερα για πράγματα και εξελίξεις που άλλοι θα μάθουν πολύ αργότερα.
Είναι χαρακτηριστική η ατάκα που ακούστηκε από έναν κατασκευαστή της νέας γενιάς που αντικατοπτρίζει την άποψη πολλών ότι το 14ο Συνέδριο στο Ζάππειο ήταν μία «φοβερή εμπειρία». Με δύο λέξεις, ο νεαρός κατασκευαστής έδωσε το στίγμα του φετινού συνεδρίου που άφησε άπαντες ευχαριστημένους αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά.
Το μέλλον του συνεδρίου αναμένεται λαμπρό, αν και ο Σωκράτης Ξανθόπουλος της διοργανώτριας ENERGY LINE άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο την επόμενη φορά να έχουν αλλάξει όλα συθέμελα, με την πλήρη αναδιοργάνωση της εκδήλωσης και τον σχεδιασμό της από μηδενική βάση. Ένα είναι μόνο σίγουρο, ότι το επετειακό 15ο Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονικές Κατασκευές», όποια μορφή και να έχει, θα είναι το ίδιο συναρπαστικό όπως το 14ο στο Ζάππειο. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2021!