ALUMIL: Προς συμφωνία με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων της!
Σε συναινετικό restructuring, χωρίς είσοδο στρατηγικού επενδυτή και χωρίς “κούρεμα” υποχρεώσεων δείχνει -εκτός απροόπτου- να καταλήγουν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της Alumil, αναφορικά με τη διαδικασία ρύθμισης του τραπεζικού δανεισμού της βιομηχανίας προφίλ αλουμινίου.
Με βάση την ενημέρωση που παρείχε η διοίκηση της Alumil στους μετόχους κατά τη γενική συνέλευση στη ΒΙ.ΠΕ. στο Σταυροχώρι Κιλκίς, οι δύο πλευρές κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συναινετικής λύσης, με την πλευρά Μυλωνά να εισφέρει στην Alumil το ποσοστό που συνολικά ελέγχει στην εταιρεία κατεργασίας αλουμινίου “Αλουφόντ”, το οποίο αποτιμάται στα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξουν και άλλα asset προς εισφορά. Με την ενίσχυση σε είδος της Alumil θα βελτιωθεί ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA και η συνολική χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας, ενώ οι τράπεζες από την πλευρά τους θα προχωρήσουν σε επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων των δανείων του ομίλου.
Η εταιρεία με ανακοίνωσή της ήδη ανέφερε πως στη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η “υιοθέτηση μέτρων για την βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και της ρευστότητας της εταιρίας”, ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την οποία θα ρυθμιστούν δάνεια της τάξης των 160 εκατ.ευρώ, τα οποία ήδη από τον Ιούνιο του 2017 είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα.
Σημειώνεται πως οι πιστώτριες τράπεζες είχαν αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία τη σύνταξη μελέτης (independent business report) με αντικείμενο τη λειτουργική και δανειακή αναδιάρθρωση του ομίλου Alumil. Απέκτησαν, έτσι, έναν “οδικό χάρτη” για τους τρόπους με τους οποίους η Alumil θα αποκτήσει ισχυρότερο ισολογισμό, νέα προοπτική και την απαιτούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση για την υλοποίηση επενδύσεων.
Σημαντική παράμετρος του επιχειρηματικού σχεδίου ανάκαμψης, ήταν η επιστροφή της βιομηχανίας προφίλ αλουμινίου ήταν η επιστροφή στην κερδοφορία, κάτι που επετεύχθη στη χρήση του 2018. Σε επίπεδο ομίλου τα EBITDA ανήλθαν σε 16,3 εκατ., έναντι 6,7 εκατ.το 2017 και τα κέρδη προ φόρων σε 410 χιλ.περίπου έναντι ζημιών προ φόρων 25 εκατ. περίπου της χρήσης 2017. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 257,5 εκατ. έναντι 226,2 εκατ. (+13,84%), ενώ και οι ταμειακές ροές ήταν θετικές.
Στο τέλος του 2018, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του ομίλου, από τα 160 εκατ. ευρώ δανείων που οδεύουν προς αναδιάρθρωση, το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς και μικρότερο στην Αlpha Bank. Από αυτά, το μεγαλύτερο ομολογιακό δάνειο (120 εκατ.ευρώ) συνήφθη το 2010 και τροποποιήθηκε το 2014. Ο μέσος όρος επιτοκίου των ομολογιακών δανείων του Ομίλου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν 4,38%.
Πηγή:
Νίκος Χρυσικόπουλος
capital.gr