Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το αλουμίνιο στο LME
Ραγδαία άνοδο γνώρισε η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου τη φετινή χρονιά στο LME, αγγίζοντας στα τέλη του καλοκαιριού πολυετή υψηλά. Το ελαφρύ μέταλλο ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των $2.000/mt, καταφέρνοντας να φτάσει τα επίπεδα των $.2104/mt στο τέλος του Αυγούστου.
Με δεδομένο ότι η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου ξεκίνησε τη φετινή χρονιά στα επίπεδα των $1.700/mt, βλέπουμε ότι μέχρι στιγμής έχει εμφανίσει μεγάλα κέρδη της τάξης των $400, τη στιγμή που ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν να δούμε περαιτέρω αυξήσεις το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Οι λόγοι πίσω από τη μεγάλη άνοδο της τιμής πρωτόχυτου αλουμίνιου έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγo με τις περικοπές στην παραγωγή που ανακοίνωσε η Κίνα, ωστόσο και άλλοι παράγοντες έχουν συνδράμει στην αύξηση της τιμής του ελαφρού μετάλλου.
Ο σημαντικότερος παράγοντας που οδήγησε την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου σε ράλι μέσα στο καλοκαίρι, είναι ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτόχυτου αλουμίνιου στον κόσμο εξετάζει με περισσότερη σοβαρότητα το ενδεχόμενο σημαντικών περικοπών στην παραγωγή ελαφρού μετάλλου.
Ο περιορισμός της αχαλίνωτης παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στην Κίνα που οδηγεί σε καταστάσεις υπερπροσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κάτι που απασχολεί την αγορά για χρόνια.
Μετά από ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα, που το Πεκίνο προτίθεται να δει με περισσότερη θέρμη το πρόβλημα των ενεργειακά μη αποδοτικών και περιβαλλοντικά επικίνδυνων μονάδων παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η κεντρική κυβέρνηση πρόκειται να κινηθεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα όσον αφορά στις πολιτικές περιορισμού της μόλυνσης και κατανάλωσης (πέραν του δέοντος) ενέργειας από ενεργοβόρες μονάδες, μεταξύ των οποίων και εργοστασίων παραγωγής πρωτόχυτου.
Πρώτο θύμα της πιο αυστηρής πολιτικής του Πεκίνου είναι η China Hongqiao, η οποία εξαναγκάζεται να περικόψει φέτος δυναμικότητα ύψους 2,68 εκατ. τόνων. Η δυναμικότητα που οδηγείται σε αδράνεια ισούται με το 30% της συνολικής δυναμικότητας της κινεζικής μονάδας που είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαρχία Shandong της Κίνας, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις περιβαλλοντικές εκπομπές υπό έλεγχο για τη φετινή χρονιά, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον επερχόμενο Νοέμβριο τη συνολική παραγωγή των μονάδων αλουμινίου που πληρούν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές κατά 30%, ενώ όσες δεν πληρούν τις προδιαγραφές θα οδηγηθούν σε αναστολή της λειτουργίας τους.
Τα στατιστικά του ΙΑΙ πάντως φαίνεται να ευνοούν το σενάριο της μείωσης της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στην Κίνα, καθώς για τον μήνα Ιούλιο είχαμε μείωση της μηνιαίας παραγωγής κατά 8,36% στους 2,686 εκατ. τόνους από 2,931 εκατ. τόνους τον Ιούνιο.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης από το 2017 και μετά, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς, οδηγώντας σε εξορθολογισμό της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου, η οποία θα αποκτήσει καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Τα στοιχεία λοιπόν και αρκετοί αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι η περιβόητη αναδιάρθρωση της αγοράς γίνεται πραγματικότητα, με άμεσο αντίκτυπο στην τιμή του αλουμινίου.
Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και πιο συντηρητικές φωνές που φέρουν ενστάσεις για το κατά πόσο τελικά θα περιοριστεί η παραγωγή πρωτόχυτου στο μέλλον, με δεδομένο ότι οι υψηλές τιμές αλουμινίου αποτελούν δέλεαρ για τους παραγωγούς να ενεργοποιήσουν ξανά αδρανή δυναμικότητα.
Οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε ότι η πορεία των αποθεμάτων αλουμινίου στο LME την τρέχουσα χρονιά είναι πτωτική, με τα επίπεδα των αποθεμάτων να έχουν πέσει κάτω από το 1,350 εκατ. τόνους στα τέλη Ιουλίου όταν στις αρχές του χρόνου ήταν στα 2,250 εκατ. τόνους.
Πέρα από τις εξελίξεις στην Κίνα και τις (επερχόμενες) περικοπές στην παράγωγη υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που βοήθησαν το ελαφρύ μέταλλο να πετάξει πάνω από τα $2.100/mt τον Αύγουστο.
Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου έχει παραδοσιακή συσχέτιση με την τιμή του βαρελιού πετρελαίου, η οποία ελέω των καταστροφών του τυφώνα Χάρβεϊ σε πετρελαιοπηγές στο Τέξας, έχει σημειώσει άνοδο το τελευταίο διάστημα, συμπαρασύροντας και την τιμή του ελαφρού μετάλλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η πτώση του αμερικανικού δολαρίου παρέχει έξτρα στήριξη, καθώς ευνοεί την αγορά συμβολαίων αλουμινίου από αγοραστές με ισχυρότερα νομίσματα όπως το ευρώ. Αποτέλεσμα είναι αρκετοί επενδυτές να έχουν σπεύσει να επωφεληθούν της αδυναμίας του δολαρίου, αγοράζοντας συμβόλαια αλουμινίου γεγονός που οδηγεί σε άνοδο της τιμής στο LME.
Με δεδομένο ότι η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή για το σύνολο του 2017, εμφανίζοντας, σύμφωνα με τη Rusal, αύξηση 5,9% μέχρι το τέλος τους έτους, οι προοπτικές για το αλουμίνιο ευνοούν την περαιτέρω άνοδο. Η JP Morgan εικάζει ότι το ελαφρύ μέταλλο ενδέχεται να κερδίσει περαιτέρω έδαφος στο LME που μπορεί να φτάσει και τα $100.
Σε άνοδο η ζήτηση στην Κίνα
Σύμφωνα με την τοπική ένωση αλουμινίου (Antaike) η ζήτηση ελαφρού μετάλλου στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο, αυξήθηκε κατά περίπου 10% στο πρώτο μισό του έτους.
Η αύξηση 9,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη κατανάλωση από τελικούς τομείς, όπως κατασκευές, ενέργεια και μεταφορές. Γενικότερα, ο ασιατικός γίγαντας κατανάλωσε 17,5 εκατ. τόνους το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.
Σε επίπεδο προσφοράς, η παραγωγή αλουμινίου άγγιξε τους 18,55 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 19,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σημαντικό είναι ότι οι εξαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, με περίπου 41 χιλ. τόνους αλουμινίου να φτάνουν στην ασιατική χώρα τους πρώτους 6 μήνες του έτους.
Η Κίνα εμφάνισε πλεόνασμα 1,1 εκατ. τόνων αλουμινίου το πρώτο μισό του 2017, σε αντίθεση με το περσινό εξάμηνο που κατέγραψε έλλειμμα 440 χιλ. τόνων.
Οι εκτιμήσεις της Antaike, για τα επίπεδα που θα αγγίξει συνολικά η ζήτηση αλουμινίου για τη φετινή χρονιά, κυμαίνονται στους 35,8 εκατ. τόνους που ισοδυναμεί με αύξηση 9,1% σε σύγκριση με το 2016.
Ανησυχητικό, με δεδομένο ότι η χώρα προσπαθεί να περικόψει παραγωγή, είναι το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 12% φέτος στους 36,6 εκατ. τόνους, παρά τη μείωση της παραγωγής σε μηνιαίο επίπεδο που έλαβε χώρα τον Ιούλιο σύμφωνα με το ΙΑΙ, όπως προείπαμε.
Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά οι περικοπές στην παραγωγή που ανακοινώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι από τις κινεζικές μονάδες πρωτόχυτου και πυροδότησαν την άνοδο της τιμής αλουμινίου, θα έχουν αντίκτυπο στα στατιστικά του έτους ή οι πιο συντηρητικοί αναλυτές που αναφέρουν ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης (παρά τις περικοπές) θα δικαιωθούν.
Το τελευταίο γκάλοπ του Reuters για την πορεία της τιμής του πρωτόχυτου αλουμινίου το 2017 και το 2018, πραγματοποιήθηκε πριν το ράλι του ελαφρού μετάλλου τον Αύγουστο και τις τελευταίες περικοπές στην Κίνα, ωστόσο είναι ενδεικτικό για το τι μέλει γενέσθαι.
Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου να αγγίζει κατά μέσο όρο τα $1.900mt το 2017 και το 2018. Η μέση τιμή μεταξύ 27 αναλυτών για το 2017 είναι τα $1.891/mt, ενώ για το 2018 είναι ελαφρώς υψηλότερη στα 1.896/mt. Η διασπορά για το 2018 είναι αρκετά μεγάλη, με το ανώτερο και κατώτερο όριο του εύρους να απέχουν κατά περίπου $500 ($1.675,5/mt – $2.175/mt), δείγμα ότι οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το πώς θα κινηθεί η αγορά τη νέα χρονιά.