Το κτήριο της ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Λεωφόρο Συγγρού, ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κτήρια της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, στεγάζει το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στο κοινό στις 19 Μαΐου 2016, με μια σειρά ενδιαφερουσών εκδηλώσεων. Ιστορικά, το κτήριο ΦΙΞ κατασκευάστηκε το 1893 από τον Κάρολο Φιξ, αποτελώντας ένα μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής εργοστάσιο, στον ίδιο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το υφιστάμενο κτήριο, σε μια αδόμητη για την εποχή περιοχή, στη δυτική όχθη του Ιλισού και νότια, σε μικρή απόσταση από τους στύλους του Ολυμπίου Διός.
Η επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης του Καρόλου Φιξ, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή επέκταση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου μέχρι το 1920, στην ίδια πάντα θέση. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ανατίθεται από την οικογένεια Φιξ η ριζική ανακαίνιση-ανακατασκευή του κτηρίου στον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο, πρωτοπόρο εκπρόσωπο του μεταπολεμικού μοντερνισμού στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Μαργαρίτη Αποστολίδη.
Τον Δεκέμβριο του 1994, λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, περνάει στην ιδιοκτησία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2002 υπογράφεται σύμβαση μίσθωσης του κτηρίου ανάμεσα στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και το ΕΜΣΤ διάρκειας 50 ετών, με την προοπτική το πρώην εργοστάσιο Φιξ να αναπλαστεί και να αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του μουσείου. Δύο μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2002, ανακοινώνεται προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με κλειστή διαδικασία, για την ανάθεση με σύμβαση έργου της εκπόνησης της μελέτης του ΕΜΣΤ.
Με απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Διαγωνιζομένων απονέμεται το πρώτο βραβείο στα συμπράττοντα γραφεία 3ΣΚ Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες, Tim Ronalds Architects (σε συνεργασία με την Καλλιόπη Κοντοζόγλου) και το γραφείο Ι. Μουζάκης & Συνεργάτες ΕΠΕ. Το ΔΣ του Μουσείου εγκρίνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και αναθέτει την εκπόνηση μελέτης του ΕΜΣΤ στο νικητή του πρώτου βραβείου.
Λόγω της ιστορικότητας του κτηρίου και της σπουδαίας κληρονομιάς του έργου του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου, οι δυο όψεις του κτηρίου επί της Λεωφόρου Συγγρού και της οδού Αμ. Φραντζή χαρακτηρίζονται διατηρητέες. Το κτήριο αποτελείται από τους υπόγειους χώρους, το ισόγειο, τον ημιώροφο, τους τρεις ορόφους και τον τέταρτο όροφο σε εσοχή, ενώ περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, χώρους εργαστηρίων, αρχείων και διοίκησης και χώροι κοινόχρηστων λειτουργιών (χώροι κυκλοφορίας του κοινού, κατάστημα, μπαρ, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, χώρος εκδηλώσεων). Οι εκθεσιακοί χώροι για τις περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις καταλαμβάνουν το τμήμα του κτηρίου που διαθέτει τα μεγαλύτερα ανοίγματα.
Τα συστήματα αλουμινίου των κουφωμάτων που επέλεξαν οι μελετητές, διακοσμεί και προστατεύει το υπερανθεκτικό βαθύ γκρι-μπλε Blue 2700 Sable YW353F της παγκοσμίως διάσημης συλλογής πουδρών Futura.
Με 55 ειδικά εφέ, η νέα συλλογή Futura 2014-2017 βασίζεται στην υπερανθεκτική τεχνολογία Interpon D2525, η οποία συνδυάζει την ανθεκτικότητα στην απόδοση και την εξαιρετική διατήρηση της στιλπνότητας και της απόχρωσης σε βάθος χρόνου. Κάθε απόχρωση δημιουργείται από ειδικά επιλεγμένα υλικά, ώστε να επιτυγχάνεται ένα ασυναγώνιστο βάθος στο φινίρισμα.
Η σειρά διαθέτει πέντε ξεχωριστές παλέτες χρωμάτων, που περιλαμβάνουν την πυκνών και αδιάλυτων τόνων Ex-Natura, την ήπια Sublimed, την φωτεινών και δυναμικών τόνων Bold Energy, την χαμηλών τόνων και ελαφρώς ξεθωριασμένων αποχρώσεων Soft Industry και, τέλος, την Explosive με τα έντονα χρυσά και τις ιριδίζουσες αντανακλάσεις.
Με ασύγκριτες επιδόσεις στα 25 χρόνια κυκλοφορίας τους, η υπερανθεκτική σειρά χρωμάτων Interpon D2525 της AkzoNobel, στην οποία και ανήκουν τα χρώματα των συλλογών Futura, Structura και Anodic, ήταν η πρώτη παγκοσμίως σειρά χρωμάτων ηλεκτροστατικής βαφής που απέκτησε την πιστοποίηση Qualicoat Class 2 για την εξαιρετική της ανθεκτικότητα, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις όλων των κορυφαίων ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, συμπεριλαμβανομένων των BS EN 12206, GSB Master και ΑΑΜΑ 2604. Ενώ τα κοινά χρώματα είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν σε μια συμβατική δοκιμή ενός έτους στη Νότια Φλόριντα, τα 95 συνολικά χρώματα-προτάσεις των συλλογών Futura, Structura και Anodic της AkzoNobel περνούν με επιτυχία μια πολύ πιο σκληρή δοκιμασία πέντε ετών, σε πολύ έντονες καιρικές συνθήκες. Οι αντοχές των χρωμάτων Interpon D2525 ξεπερνούν κάθε προσδοκία, όπως αποδεικνύεται με συνεχείς μετρήσεις σε πραγματικά κτήρια.
Περισσότερα: www.interpon.gr/