“Εξοικονομώ – Αυτονομώ”: Συνεχίζουμε με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα λέει το Υπουργείο
Η επιστροφή του lockdown στην ελληνική πραγματικότητα μεταφράζεται σε μια σειρά προβλημάτων για τους πολίτες και την ευρύτερη οικονομική ζωή του τόπου. Από τις συνέπειες που επιφέρει η αναγκαστική πολιτική κοινωνικού αποκλεισμού δεν εξαιρούνται ούτε πρωτοβουλίες, όπως το φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Πληροφορίες ήθελαν να υπάρχουν αρκετά αιτήματα για παράταση της εκκίνησης του προγράμματος, καθώς μηχανικοί και αρχιτέκτονες επικαλούνται τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις δραστηριότητές τους από το lockdown που ισχύει έως τα τέλη του μήνα.
Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν το ΥΠΕΝ να εξετάζει την πιθανότητα να μεταθέσει χρονικά τις ημερομηνίες ανοίγματος της πλατφόρμας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει, θεωρητικά, με το πέρας της καραντίνας, παρά το ότι δεν έχει μεταβάλει στο παραμικρό τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων που αφορούν στην επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης και των συστημάτων ενεργειακής αυτονόμησης κατοικιών και κτιρίων.
Όπως και να χει οι μηχανικοί που ζητούν την χρονική παράταση των ημερομηνιών υποβολής αίτησης επικαλούνται τις δυσκολίες στη μετακίνηση τους και τη συγκέντρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τι απαντά η Γεν. Γραμματέας Ενέργειας
Η απάντηση της Γεν. Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου σχετικά με το θέμα της αναβολής του προγράμματος έχει ως εξής, όπως μεταφέρει το energia.gr :
«Είναι γεγονός ότι έχουν προκύψει ορισμένα ζητήματα, υπό την έννοια ότι κάποιος ο οποίος θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, πρέπει να έρθει σε επαφή με έναν μηχανικό ο οποίος θα ελέγξει το σπίτι του. Ο μηχανικός μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πρόβλημα μετακίνησης, λόγω του lockdown. Σε περίπτωση που μπορεί να μετακινηθεί και να επισκεφθεί το χώρο του ενδιαφερόμενου, ενδεχομένως, να προκύψουν άλλα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να μην διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην κατοχή του, -άδεια οικοδομής κ.λπ- και να χρειάζεται να απευθυνθεί στην Πολεοδομία. Η Πολεοδομία όμως αυτή την περίοδο δεν δέχεται ελεύθερα το κοινό, αλλά ορίζει ραντεβού για μετά αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, επομένως, η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει εκ των πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά η κα Σδούκου.
«Επίσης, το πρόβλημα που ανακύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα ζήτημα κατά κάποιο τρόπο, ίσης μεταχείρισης των πολιτών, υπό την έννοια ότι υπάρχουν πολίτες που μπορεί να έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο αρχείο τους και πιο εύκολη πρόσβαση στις αρμόδιες αρχές, σε σύγκριση με ορισμένους άλλους, σε άλλες περιοχές της χώρας και έτσι να μπορούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, όπως το έντυπο με τις εργασίες που χρειάζονται, με πιο ευχερή τρόπο. Ένας άλλος πολίτης όμως, ο οποίος αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προανέφερα, θα μας πει ότι επειδή δεν μπορεί να ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες που απαιτούνται, θα χάσει την προθεσμία και θα μείνει εκτός προγράμματος», τόνισε.
«Από την άλλη όμως, εμείς ανοίγουμε την πλατφόρμα στις 30 Νοεμβρίου και προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους, μηχανικούς και πολίτες, να μπουν στην πλατφόρμα από το πρωί και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως εξάντλησης των χρημάτων που αναλογούν ανά Περιφέρεια. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ζήτηση, τότε ο λογαριασμός θα παραμείνει ανοικτός έως ότου τελειώσουν τα χρήματα. Αν όμως σε μια περιφέρεια υπάρχουν ολοκληρωμένοι φάκελλοι, αυτοί θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη ημερομηνία έως εξάντλησης των χρημάτων. Το ότι θα μείνουν πολλοί εκτός, επειδή δεν θα επαρκούν τα χρήματα αποτελεί γεγονός και πάντα θα υπάρχουν παράπονα» υποστήριξε η ΓΓΕΟΠΥ και κατέληξε:
«Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα και όχι αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και τα προβλήματά της. Επειδή, αν μεταθέσουμε τις ημερομηνίες για τον Ιανουάριο, η κρίση του κορωνοϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί. Εμείς από την άλλη, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε δουλειές για την αγορά, αφού υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να δουλέψει, υδραυλικοί, μηχανικοί κ.λπ. Η βούληση του υπουργείου είναι μέσα στις συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, να αφήσουμε ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για τους επαγγελματίες να συνεχίσουν να παράγουν έσοδα και να κινηθεί η αγορά. Για αυτό θέλουμε το πρόγραμμα να προχωρήσει κανονικά».
Πηγή: energia.gr