Ρευστότητα 1 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες μέσω ΕΣΠΑ στους στόχους του ΥΠΑΝ!
Το ποσό του ενός δισ. ευρώ, «υπόσχεται» να χορηγήσει εντός του έτους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η «υπόσχεση» δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του υπουργείου, αλλά και οι στόχοι για το επόμενο διάστημα.
Στον προγραμματισμό δράσης τίθεται ως στόχος εντός του 2020 να αυξηθεί η απορρόφηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή από το 30,65% που έκλεισε στο τέλος του 2019, να ανέλθει στο 50%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr, με βάση το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να απορροφηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, πόροι που θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις δράσεις επιχειρηματικότητας του προγράμματος. Σημειώνεται ότι το ΕΠΑνΕΚ, αποτελεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, επιχορηγώντας κατά κύριο λόγο, επενδυτικά σχέδια υφισταμένων, ή υπό σύσταση επιχειρήσεων.
Ο στόχος αυτός είναι παραπάνω από φιλόδοξος, καθώς στα 4 χρόνια ουσιαστικής λειτουργίας του προγράμματος, έχουν απορροφηθεί μόλις 1,357 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα η συνολική του απορρόφηση, όπως προαναφέρθηκε, να διαμορφώνεται στο 30,65%. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΠΑνΕΚ (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) ανέρχεται στα 4,7 δισ. ευρώ. Οπότε για να καλυφθεί ο στόχος του 50%, θα πρέπει να διοχετευθεί 1 δισ. ευρώ.
Πάντως στο υπουργείο εκφράζεται η πεποίθηση ότι ο στόχος που έχει τεθεί, είναι εφικτός καθώς επισημαίνεται ότι εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί η πληρωμή χιλιάδων επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Για να ενισχυθεί αυτή η εκτίμηση, αναφέρεται ότι ήδη το 2019 εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση 3.256 υφιστάμενες και υπό ίδρυση μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο 8 προσκλήσεων επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 198,7 εκατ. ευρώ και σημειώνεται ότι του 2020 οι εντάξεις και οι πληρωμές θα αυξηθούν γεωμετρικά.